Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Pošta vyplatí štátne sociálne dávky, dôchodky aj počas núdzového stavu

Slovenská pošta. Foto: TASR - Pavol Zachar

V pobočke sa teda môže nachádzať jeden zákazník na 15 štvorcových metrov. Súčasne musia byť dodržiavané dvojmetrové vzájomné odstupy, čo platí aj pre zákazníkov čakajúcich pred pobočkou.

Bratislava 19. októbra (TASR) – Slovenská pošta vypláca od pondelka do utorka 27. októbra štátne sociálne dávky vrátane dôchodkov obyvateľom do vlastných rúk v pobočkách pošty alebo priamo na adresu. Vyzýva preto poberateľov týchto dávok, aby pri ich preberaní dôsledne dodržiavali všetky bezpečnostné a hygienické nariadenia. Na vyplácanie sociálnych dávok a dodržiavanie bezpečnostných opatrení budú dohliadať zamestnanci Slovenskej pošty v spolupráci so zamestnancami bezpečnosti a polície. Informovala o tom hovorkyňa pošty Iveta Dorčáková.

"Každý mesiac v druhom a treťom týždni Slovenská pošta zaznamenáva vyššiu návštevnosť pobočiek o takmer 30 %, čo je spôsobené hlavne výplatou štátnych sociálnych dávok a dôchodkov, platbami šekov a iných platobných poukazov. Ide štandardne o dva najviac vyťažené týždne v mesiaci," priblížila Dorčáková s tým, že v októbri pošta vyplatí takmer 250.000 sociálnych dávok. Klienti si ich môžu vyzdvihnúť v pobočkách pošty kedykoľvek v priebehu deviatich dní v čase otváracích hodín, nie je teda nevyhnutné prísť okamžite v prvý deň výplaty sociálnych dávok.

Hovorkyňa zároveň pripomenula, že pre minimalizovanie rizika šírenia nákazy COVID-19 je v súlade s novými opatreniami Úradu verejného zdravotníctva SR regulovaný počet zákazníkov v priestoroch pobočiek. V pobočke sa teda môže nachádzať jeden zákazník na 15 štvorcových metrov. Súčasne musia byť dodržiavané dvojmetrové vzájomné odstupy, čo platí aj pre zákazníkov čakajúcich pred pobočkou. Do priestorov pobočky môžu vstúpiť iba tí zákazníci, ktorí budú mať riadne nasadené ochranné rúško alebo inú ochranu tváre. Hovorkyňa tiež odporúča priniesť si rukavice a vlastné pero a pri úhrade platieb uprednostniť platobnú kartu. K dispozícii je aj dezinfekcia rúk. "Zákazníkov dôrazne žiadame, aby všeobecné ochranné opatrenia dodržiavali a tých, ktorí sú v karanténe, aby na pošty nechodili," dodala Dorčáková.

Zdôraznila, že v rámci ochranných opatrení sú pobočky pošty pravidelne čistené, vetrané a dezinfikované, a to aj počas dňa cez pravidelné dezinfekčné prestávky. Preventívne ochranné opatrenia aj pravidlá bezpečného správania klientov pri využívaní poštových služieb sú zverejnené na webovej stránke Slovenskej pošty. Všetky kľúčové hygienické opatrenia sú formou piktogramu viditeľne umiestnené pred vstupom na poštu.