Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Poštové služby fungujú aj počas lockdownu, rovnako aj výdajné miesta

Na snímke Katarína Heneková si vyberá balík, ktorý jej Slovenská pošta zaslala cez balíkobox. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Odporúča priniesť si rukavice a vlastné pero, pri úhrade platieb uprednostniť platobnú kartu. K dispozícii je aj dezinfekcia rúk.

Bratislava 26. novembra (TASR) – Slovenská pošta aj naďalej zabezpečuje všetky poštové služby. Otváracie hodiny pobočiek sa však môžu meniť, ak napríklad vypadnú zamestnanci z dôvodu karantény či práceneschopnosti (PN). Ľudia si zároveň môžu vyzdvihnúť zásielky aj v predajniach, ktoré slúžia ako výdajné miesta.

"V prípade výpadku zamestnancov z dôvodu COVID-19 operatívne prispôsobujeme otváracie hodiny vzniknutej situácii, respektíve posilňujeme pošty operatívnymi zamestnancami a zamestnancami z iných pôšt. V prípade presunu zamestnancov na iné pošty tak môže dôjsť aj k zatvoreniu niektorej pošty," priblížila pre TASR hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.

Doplnila, že stále platia protipandemické opatrenia nariadené Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. V priestoroch pobočiek je počet zákazníkov regulovaný, v pobočke sa môže nachádzať jeden zákazník na 25 štvorcových metrov. Zároveň musia byť dodržiavané dvojmetrové vzájomné odstupy, čo platí aj pre zákazníkov čakajúcich pred pobočkou. "Do priestorov pobočky môžu vstúpiť iba tí zákazníci, ktorí budú mať riadne nasadený respirátor," skonštatovala hovorkyňa.

Odporúča priniesť si rukavice a vlastné pero, pri úhrade platieb uprednostniť platobnú kartu. K dispozícii je aj dezinfekcia rúk. Potrebné záležitosti zároveň odporúča vybaviť online, cez mobilnú aplikáciu alebo použitím BalíkoBoxov. "Pošta zároveň vyzýva klientov, aby boli chápaví, trpezliví a aby sa zdržali rôznych invektív voči zamestnancom, ktorí požadujú dodržiavanie nariadení," zdôraznila Dorčáková.

Tí, ktorí si objednali balík s osobným vyzdvihnutím na výdajnom mieste, si ho môžu prevziať aj počas lockdownu. "Výdajné miesta sú totiž označované ako miesta poštovej siete, ktoré poskytujú poštové služby na základe zmluvy. Vzťahuje sa na nich výnimka, a tak môžu zostať otvorené aj po začatí lockdownu. Ak si niekto objedná zásielku, bude môcť si ju na výdajnom mieste bez problémov vyzdvihnúť," poznamenal Alexander Jančo zo spoločnosti Packeta na Slovensku.

Zatvorenie prevádzok sa podľa neho dotkne iba minima zo súčasných takmer 1500 výdajných miest. "Odporúčame si vždy overiť dostupnosť výdajného miesta na našej webovej stránke. U niektorých predajcov môžu byť upravené otváracie hodiny. V tomto prípade odporúčame využiť našu mobilnú aplikáciu, kde zákazník vidí otváraciu dobu, stav zásielky a heslo na jej prevzatie má vždy poruke," dodal Jančo.