Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Postupy riešenia krízových situácií bánk sa majú upraviť

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Legislatívnou zmenou sa má do slovenského právneho poriadku prevziať novelizovaná európska smernica o ozdravení a riešení krízových situácií (BRRD).

Bratislava 4. septembra (TASR) - Znižovanie rizík v bankovom sektore, posilňovanie odolnosti regulovaných subjektov voči prípadným ekonomickým otrasom, a tým posilnenie slovenského finančného systému. To sú ciele návrhu novely zákona o riešení krízových situácií na finančnom trhu, ktorý do medzirezortného pripomienkového konania predložilo Ministerstvo financií (MF) SR. Legislatívnou zmenou sa má do slovenského právneho poriadku prevziať novelizovaná európska smernica o ozdravení a riešení krízových situácií (BRRD).

Právnou normou sa majú po novom upraviť viaceré postupy riešenia krízových situácií bánk. Ide napríklad o určenie, že tzv. globálne systémovo významné inštitúcie (G-SII) so stratégiou, v rámci ktorej by sa mohla riešiť krízová situácia viac ako jedného subjektu skupiny, vypočítajú svoju požiadavku na vlastné zdroje a oprávnené záväzky na základe predpokladu, že sa bude riešiť krízová situácia len jedného subjektu skupiny. Straty a potreby rekapitalizácie akýchkoľvek dcérskych spoločností tejto skupiny sa pritom prevedú na subjekt, ktorého krízová situácia sa rieši.

"Požiadavka je stanovená v súvislosti s dodatočnou požiadavkou na vlastné zdroje a oprávnené záväzky, ktorú môžu uložiť orgány pre riešenie krízových situácií," priblížil rezort financií v dôvodovej správe. V uvedených výpočtoch sa majú zohľadniť všetky subjekty z tretích krajín, ktoré sú súčasťou skupiny G-SII a ktoré by boli subjektmi, ktorých krízová situácia sa rieši, keby boli usadené v Európskej únii (EÚ).

Novela má tiež nastaviť pravidlá, podľa ktorých nesmie byť súčet skutočných požiadaviek na vlastné zdroje a oprávnené záväzky G-SII s tzv. stratégiou riešenia krízových situácií vo viacerých okamihoch nižší ako teoretická požiadavka tejto skupiny v rámci tzv. stratégie riešenia krízových situácií v jednom okamihu. V tomto výpočte sa majú zohľadniť aj všetky subjekty z tretích krajín v rámci skupiny.

Súčasťou návrhu sú legislatívne úpravy súvisiace s dosiahnutím plnej transpozície smernice o ozdravení a riešení krízových situácií, ako aj ďalšie úpravy technického charakteru vyplývajúce z aplikačnej praxe. Týkajú sa nielen zákona o riešení krízových situácií na finančnom trhu, ale aj zákona o konkurze a reštrukturalizácii.