Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Posun termínu pre elektronické schránky bude zohľadnený aj v kampani

Na snímke podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini Foto: TASR - Andrej Galica

Úrad podpredsedu vlády tiež pripomína, že celá kampaň musela vzniknúť pre nepripravenosť samotných štatutárov firiem.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Novela zákona o e-Governmente a posun termínu pre povinnú aktiváciu elektronických schránok pre právnické osoby zapísané v obchodnom registri budú v rámci najkratších možných termínov zohľadnené aj v prebiehajúcej mediálnej kampani. V reakcii na kritiku kampane zo strany Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo (IDH) to pre TASR uviedol Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho (Smer-SD).

Komunikačný odbor úradu v stanovisku pripomína, že novela, ktorá posúva lehotu na aktiváciu elektronických schránok z 1. januára 2017 o ďalšieho pol roka, bola schválená v Národnej rade (NR) SR ešte len minulý týždeň v stredu (7.12.).

"Hneď vo štvrtok 8. 12. 2016 bola upravená a schválená zmena kreatívneho návrhu kampane, v ktorom sa vypustili konkrétne termíny. V piatok 9. 12. 2016 bola realizovaná produkcia kampane v nahrávacích štúdiách. Dnes, v pondelok 12. 12. 2016, prevzali upravené formáty kampane zazmluvnené médiá a od zajtra 13. 12. 2016 začne prebiehať už upravená mediálna kampaň," priblížil úrad podpredsedu vlády.

Zároveň upozorňuje na skutočnosť, že novela zatiaľ ani nie je v platnosti, nakoľko ešte nebola podpísaná prezidentom SR Andrejom Kiskom. "Napriek tomu sme urobili maximum, aby boli k štatutárom doručené presné informácie v čo najkratších termínoch. Zmeny v mediálnej kampani pritom nemajú dodatočné finančné náklady," konštatoval úrad s tým, že všetky zmluvy súvisiace s mediálnou kampaňou sú zverejnené v Centrálnom registri zmlúv a verejnosti sú tak prístupné k nahliadnutiu.

Úrad podpredsedu vlády tiež pripomína, že celá kampaň musela vzniknúť pre nepripravenosť samotných štatutárov firiem. "A aj následné odloženie povinnosti používania elektronických schránok prišlo z dôvodu ich nepripravenosti a toho, že po odložení volali," dodal úrad.

IDH vo svojom stanovisku vyzval vládu, aby okamžite zastavila zavádzanie podnikateľov formou TV reklamy, v ktorej ich informuje o povinnosti štatutárov obchodných spoločností zriadiť si elektronický občiansky preukaz do 31. decembra 2016.

"Vláda SR schválila dňa 30. novembra 2016 návrh novely zákona o e-Governmente, ktorý posúva lehotu na aktiváciu elektronických schránok do 30. júna 2017. Vláda SR preto zbytočne plytvá financiami firiem ako daňových poplatníkov a zároveň ich mylne informuje o termíne spustenia povinných elektronických schránok," konštatoval predseda správnej rady IDH Ondrej Matej.