Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 20. jún 2024Meniny má Valéria
< sekcia Ekonomika

Potravinári a gastroprevádzky sa dohodli na presune pracovnej sily

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Potravinárska komora Slovenska (PKS) ako člen iniciatívy #StáleMámeChuť znovu naštartovala zapožičiavanie zamestnancov.

Bratislava 17. decembra (TASR) – Potravinári, cestovný ruch a gastrosektor sa opäť dohodli na projekte presunu pracovnej sily z gastroprevádzok do podnikov na výrobu potravín. Prísne protipandemické opatrenia na jednej strane obmedzili prevádzky pôsobiace v gastrosektore, na druhej strane potravinárske podniky zápasia s poklesom počtu pracovnej sily.

Potravinárska komora Slovenska (PKS) ako člen iniciatívy #StáleMámeChuť preto znovu naštartovala zapožičiavanie zamestnancov. Spoločne vytvorili jednoduchý nástroj, ktorým sa budú vzájomne informovať o počte pracovníkov, ktorých má cestovný ruch k dispozícii. Na druhej strane ich spoja s potravinárskymi podnikmi, ktoré potrebujú pracovnú silu či už do výroby, alebo logistiky.

"Dávame možnosť všetkým potravinárskym prevádzkam nahlasovať počet chýbajúcich kapacít v logistike a vo výrobe. Na druhej strane prevádzky cestovného ruchu, či už hotely, reštaurácie alebo iné zariadenia zápasiace s nadbytkom pracovnej sily majú možnosť nahlásiť počet zamestnancov, ktorých môžu uvoľniť na prácu v potravinárskych podnikoch. Výhodou je, že zamestnanci v hoteloch a reštauráciách sú držiteľmi zdravotných preukazov, ktoré sú na prácu v potravinárskej výrobe nevyhnutné," uviedla Jana Venhartová, riaditeľka PKS.

Dodala, že viac informácií o projekte nájdu záujemcovia na stránkach www.stalemamechut.sk a www.pks.sk.