Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Potravinári: Deti čoraz viac vnímajú ekológiu aj pri potravinách

Na snímke predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Súťaž Hovorme o jedle organizuje SPPK preto, aby vychovala informovaného spotrebiteľa, ktorý vie, aké potraviny nakupovať a akého pôvodu by mali byť.

Bratislava 22. novembra (TASR) – Mladú generáciu stále viac trápi vysoký dovoz potravín zo zahraničia, ktorý negatívne vplýva na životného prostredie. Dôkazom sú viaceré tohoročné príspevky siedmeho ročníka súťaže organizovanej Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou (SPPK) a Centrom rozvoja znalostí o potravinách s názvom Hovorme o jedle. Aktuálny ročník ukazuje, že žiaci základných škôl začínajú mať oveľa bližšie k domácim potravinám, povedal v piatok pri vyhodnotení súťaže predseda SPPK Emil Macho.

"Mladá generácia spotrebiteľov už o niečo viac vníma otázku čerstvých a dovozových potravín. Trápi ju vysoký dovoz potravín zo zahraničia, ktorý negatívne vplýva na životné prostredie. V mnohých literárnych prácach sa deti zamýšľali nad tým, ako to zmeniť," povedal Macho.

Záštitu nad projektom prevzalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR. Zástupcovia obidvoch inštitúcií, ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (SNS) a generálny tajomník služobného úradu MŠVVaŠ Mário Schrenkel uviedli, že je dôležité dostať domáce potraviny najmä do školských jedální. Podľa Matečnej je napríklad vo Francúzsku využívanie domácich potravín v takýchto zariadeniach ukotvené v zákone. "To je cesta, ktorou sa musíme uberať aj my," dodala Matečná.

Súťaž organizuje SPPK preto, aby vychovala informovaného spotrebiteľa, ktorý vie, aké potraviny nakupovať a akého pôvodu by mali byť. V tomto roku sa do súťaže zapojilo 407 základných škôl, ktoré mohli posielať príspevky do štyroch súťažných blokov, a to súťažno-vzdelávacej aktivity "Hovorme o jedle", výtvarnej súťaže "Chutné maľovanie", literárnej súťaže "Poznám zdravé potraviny, z môjho mesta či dediny" a fotografickej súťaže "Očami gurmána". Najaktívnejšou školou súťažno-vzdelávacej aktivity Hovorme o jedle sa stala Spojená škola Rudňany z Košického samosprávneho kraja.