Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Venhartová:Potravinári dokážu reagovať na zvýšený dopyt po potravinách

Na snímke riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jana Venhartová. Foto: TASR - Pavol Zachar

Potravinárske podniky prijali preventívne opatrenia vo forme dezinfekcie priestorov, meranie teploty zamestnancov pri nástupe na pracovnú zmenu.

Bratislava 12. marca (TASR) - V súčasnosti dokážu potravinári reagovať na zvýšený dopyt po potravinách zo strany obchodných reťazcov. Uviedla to pre TASR Jana Venhartová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska (PKS) v reakcii na vládou vyhlásenú mimoriadnu situáciu pre nový koronavírus.

"Nezaznamenávame žiadne významné výpadky. Rovnako z pohľadu zabezpečenia výroby nemáme významné výpadky pracovnej sily," spresnila.

Potravinárske podniky prijali podľa nej preventívne opatrenia vo forme dezinfekcie priestorov, meranie teploty zamestnancov pri nástupe na pracovnú zmenu, rozdeľovanie ľudí tak, aby sa nestretávali na jednom mieste vo väčšom počte, pri pozíciách, kde je to vhodné, zabezpečili prácu z domu, ale aj dotazníky k cestovateľskej anamnéze.

"Potravinárska komora Slovenska situáciu pozorne sleduje a všetky relevantné informácie oznamuje svojim členom," dodala Venhartová.

Vláda SR vyhlásila v stredu (11. 3.) v súvislosti s rizikom šírenia nového koronavírusu na celom území krajiny mimoriadnu situáciu. Platí od štvrtka od 6.00 h. Podľa premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) môže vláda a štátne orgány na základe mimoriadnej situácie použiť ustanovenia zákona, ktoré inak nemôže využiť. Niektoré rozhodnutia sa podľa neho budú riešiť príkazmi a nariadeniami, a nie správnymi konaniami, ktoré môžu mať dlhý byrokratický priebeh.