Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Potravinová bezpečnosť EÚ je pre V4 a regióny Troch morí priorita

Na snímke predsedovia agropotravinárskych samospráv zľava Arunas Svitojus (Litva), Robert Nowak (Poľsko), Balázs Györffy (Maďarsko), Emil Macho (Slovensko), Jan Doležal (Česko) podpisujú komuniké počas tlačovej konferencie po rokovaní agropotravinárskych samospráv krajín V4 a krajín regiónu Troch morí k potravinovej bezpečnosti EÚ ako priority pre najbližšie obdobie v Bratislave 1. apríla 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Informoval o tom v piatok po dvojdňovom rokovaní predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Emil Macho.

Bratislava 1. apríla (TASR) - Potravinová bezpečnosť EÚ je prioritou pre najbližšie obdobie. Zhodli sa na tom zástupcovia agropotravinárskych samospráv krajín V4, ako aj krajín tzv. regiónu Troch morí. Podpísali o tom komuniké, v ktorom okrem iného vyzvali Európsku komisiu (EK), aby v súvislosti s pandémiou a konfliktom na Ukrajine výraznejšie preorientovala Spoločnú poľnohospodársku politiku EÚ na produkciu potravín. Informoval o tom v piatok na brífingu po dvojdňovom rokovaní predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Emil Macho, za účasti predsedov agropotravinárskych samospráv.

"Výsledkom tohto rokovania je podpis memoranda, ktoré poskytneme európskym inštitúciám. Chceme u európskych inštitúcií apelovať na to, aby EK a aj EÚ reagovala na situáciu vo vzťahu k vojne na Ukrajine. Všetci sme konštatovali, jedným hlasom, že po covide a po tom, čo Rusko urobilo na Ukrajine, že je tam vojenský konflikt, Európa a svet sa zmenili," spresnil Macho.



Konflikt na Ukrajine aj jeho záver bude mať podľa Macha svoje dôsledky. "Tie konsekvencie budú v tom, že na EÚ bude vyvíjaný obrovský tlak, aby produkovala oveľa viac potravín, zdravších a kvalitnejších. Rusko a Ukrajina boli obilnicou sveta, vyvážali svoje obilie a poľnohospodárske produkty hlavne do krajín severnej Afriky," upozornil.

"Vyzývame preto EÚ a EK na to, aby v krátkej dobe zmiernila dosahy niektorých svojich politík, ako sú Green Deal, Farm to Fork a dovolila poľnohospodárom viacej produkovať. Už pred vojnou sme hovorili, že Green Deal je z nášho pohľadu vec, ktorá je odtrhnutá od reality a spôsobuje zníženie produkcie potravín v Európe. Vojna to ešte viac zdôraznila," podčiarkol.



"Zhodli sme sa zároveň na tom, hlavne s kolegami z ČR, že potrebujeme zvýšiť percento tzv. viazaných platieb, teda aby sme si zo zdrojov EÚ mohli dovoliť ešte viac podporovať najmä ohrozené sektory, a tou je produkcia ošípaných, mlieka a krmovín. Ukrajina totiž nevyvážala len obilie, ale aj obrovské množstvo krmovín. Preto potrebujeme krmoviny začať produkovať v Európe," dodal Macho.

Agrosamosprávy podľa neho taktiež apelujú na EÚ, aby zvážila prijatie Spoločnej poľnohospodárskej politiky. "Všetky (agro)samosprávy sme zároveň vyjadrili solidaritu s našimi ukrajinskými partnermi - poľnohospodármi. V prípade, že členské štáty budú mať záujem a ochotu podporiť ukrajinských poľnohospodárov nejakými zdrojmi, tak poľnohospodári sú na to pripravení," poznamenal Macho.

"Všetci sme sa zhodli na tom, že európsky spotrebiteľ si potrebuje uvedomiť, že potraviny vyrábajú poľnohospodári a potravinári. Musíme si teda uvedomiť, že potraviny majú svoju hodnotu. Je nevyhnutné zvýšiť ceny našich produktov, pretože hnojíme drahšie, jazdíme na traktoroch, ktoré spotrebúvajú drahšiu naftu, zamestnanci si pýtajú viac peňazí. To sú všetko faktory, ktoré majú za následok nielen európske, ale aj globálne zvyšovanie cien produktov," dodal predseda SPPK.

Podľa slov prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležala poľnohospodári nevedia ovplyvniť nárast cien spomínaných globálnych faktorov. "Čo však ovplyvniť vieme je prístup politikov EÚ k poľnohospodárstvu. My potrebujeme produkovať všade, kde je to len trochu možné. Nepotrebujeme európsku Zelenú dohodu, my potrebujeme v tejto chvíli ubezpečiť obyvateľov, že bude dostatok potravín," doplnil Doležal.