Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Potravinová inflácia v Británii vzrástla na nový rekord vyše 17 %

Ilustračné foto Foto: TASR

Navyše zvýšil sa aj podiel spotrebiteľov, ktorí uviedli, že už majú finančné problémy. Takto sa v prieskume vyjadrila štvrtina opýtaných.

Londýn 28. februára (TASR) - Ceny potravín v Británii zaznamenali v posledných týždňoch nové rekordné tempo rastu, čo ešte viac zhoršilo situáciu obyvateľov, ktorí zápasia s vysokými životnými nákladmi. Poukázali na to v utorok zverejnené údaje agentúry pre prieskum trhu Kantar. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Ako uviedol Kantar, ceny potravín sa za štyri týždne do 19. februára zvýšili v Británii medziročne o 17,1 %. Najvýraznejšie z nich rástli ceny mlieka, vajec a margarínov. Šéf oddelenia Kantaru pre maloobchodný sektor Fraser McKevitt povedal, že Briti označili ceny potravín za druhú finančne najnáročnejšiu položku, hneď za cenami energií.

Navyše zvýšil sa aj podiel spotrebiteľov, ktorí uviedli, že už majú finančné problémy. Takto sa v prieskume vyjadrila štvrtina opýtaných. V rovnakom období pred rokom uvádzala rovnaký problém pätina anketovaných.

Zvyšovanie cien potravín sa odráža aj na údajoch o tržbách v prípade privátnych značiek a značkových tovarov. Ako dodal Kantar, tržby z predaja privátnych značiek vzrástli vo februári o 13,2 %, zatiaľ čo z predaja značkových tovarov iba o 4,6 %.