Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Potraviny Kačka: Konkurz bol vyvolaný zmrazením účtov bankou

ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Matej Korpáš z SPPK v stanovisku uviedol, že slovenskí výrobcovia potravín sú znepokojení aktuálnou situáciou okolo siete obchodov Kačka. Obávajú sa, že môžu prísť o svoje finančné prostriedky.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Konkurz obchodného reťazca Potraviny Kačka, a. s., (CBA Slovakia) bol bezprostredne vyvolaný zmrazením účtov spoločnosti bankou. Uviedol to Wieslaw Chlebuš, generálny riaditeľ spoločnosti, v reakcii na pondelkové vyjadrenia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

"Keďže sa tým spoločnosť stala platobne neschopná a podľa zákona splnila podmienky na vyhlásenie konkurzu, predstavenstvo bolo povinné podať návrh na konkurz. Stalo sa tak v piatok 30. augusta," priblížil.

"Situácia nás osobitne mrzí pre 1800 zamestnancov, keď do pôvodných plánov na reštrukturalizáciu a rast spoločnosti zásadne zasiahli výrazné zvýšenie mzdových nákladov v dôsledku rastu minimálnej mzdy a príplatkov za prácu cez víkend, sviatky a v noci, ako aj vysoké ceny energií a služieb," doplnil. 

Celej situácii podľa Chlebuša nepomohli ani výrazne sťažené podmienky na podnikanie v maloobchode na základe zákona o neprimeraných podmienkach, ktoré si vyžiadali dodatočné financovanie a skomplikovali celé financovanie.

Matej Korpáš z SPPK v stanovisku uviedol, že slovenskí výrobcovia potravín sú znepokojení aktuálnou situáciou okolo siete obchodov Kačka. Obávajú sa, že môžu prísť o svoje finančné prostriedky.

Korpáš informoval o tom, že viacerí slovenskí dodávatelia potravín ešte nemajú vyplatené faktúry za mesiac júl a august. Vzniká opodstatnená obava, že svoje peniaze už ani nikdy neuvidia. Mliekari rátajú s tým, že by mohli prísť až o viac ako jeden milión eur. Celkovo by mohli slovenskí producenti, ktorí dodávali svoje výrobky do siete, stratiť až desiatky miliónov eur.