Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Ekonomika

Potvrdenia z krajín EÚ možno Sociálnej poisťovni predložiť v origináli

Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Takéto zjednodušenie vyplýva z pravidiel EÚ týkajúcich sa úradne osvedčených listín.

Bratislava 7. novembra (TASR) - Ak poistenec Sociálnej poisťovne (SP), ktorý časť svojho pracovného alebo súkromného života prežil, respektíve spojil s niektorou inou členskou krajinou EÚ alebo krajinou, na ktorú sa vzťahujú koordinačné nariadenia EÚ, musí pri vybavovaní svojej záležitosti predložiť určité dokumenty zo zahraničia. Ide napríklad o potvrdenie o narodení dieťaťa, potvrdenie o žití, potvrdenie o dočasnej pracovnej neschopnosti a podobne.

Ako informuje SP, vystačí si pritom s ich originálnou verziou, úradný preklad nie je potrebný, ak je daný dokument v jednom z úradných jazykov krajiny EÚ, v ktorej ho vystavili, alebo ak je v niektorom inom neúradnom jazyku, ktorý daná krajina uznáva.

Takéto zjednodušenie vyplýva z pravidiel EÚ týkajúcich sa úradne osvedčených listín. Tieto pravidlá verejným orgánom, teda aj SP, stanovujú pokyny, ktorými sa musia riadiť pri vybavovaní vybraných dokumentov vydaných v inej krajine EÚ. Podľa nich pri predkladaní dokumentu, originálu alebo jeho overenej kópie, ktorý vydali orgány v jednej krajine EÚ, musia orgány v inej krajine EÚ uznať predložený doklad ako autentický, a to bez tzv. apostily, ktorou sa potvrdzuje jeho pravosť.