Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Potvrdenie o návšteve školy väčšina študentov nepotrebuje pre sirotské

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Informáciu o tom, že študenti poberajúci sirotské naďalej pokračujú v štúdiu a sú zapísaní do ďalšieho ročníka, poskytne poisťovni MŠVVŠ SR cez elektronický informačný systém.

Bratislava 5. septembra (TASR) - Väčšina študentov, ktorí poberajú sirotský dôchodok a pokračujú v štúdiu, nemá na začiatku školského roka voči Sociálnej poisťovni (SP) žiadne oznamovacie povinnosti. Iná situácia je, ak štúdium prerušili, študujú na školách silových rezortov alebo v zahraničí. Rovnako, ak pokračujú na druhom stupni vysokoškolského štúdia a mali v lete prerušenú výplatu sirotského. Na jeho opätovnú výplatu od nového školského roka treba zaslať poisťovni žiadosť o uvoľnenie výplaty sirotského dôchodku spolu s potvrdením školy o štúdiu. Informoval o tom v pondelok hovorca SP Martin Kontúr.

Informáciu o tom, že študenti poberajúci sirotské naďalej pokračujú v štúdiu a sú zapísaní do ďalšieho ročníka, poskytne poisťovni Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR cez elektronický informačný systém. Výnimkou sú študenti škôl neposkytujúcich údaje MŠVVŠ, napríklad v pôsobnosti Ministerstva obrany SR a Ministerstva vnútra SR, ako aj študenti - siroty študujúce zahraničí. Pre skoršie vyplatenie dávky ale môže ktorýkoľvek študent potvrdenie o štúdiu poisťovni predložiť, uviedla SP.

Iná situácia je, ak študent štúdium v lete prerušil. Takýto študent prestáva byť nezaopatreným dieťaťom a nemá nárok na sirotské. Vyplácanie sirotského dôchodku sa mu obnoví až po opätovnom začatí štúdia. Potrebuje k tomu predložiť žiadosť o pokračovanie vo výplate sirotského dôchodku spolu s potvrdením o návšteve školy, ak študuje v zahraničí alebo v školách silových rezortov.

Za ukončenie štúdia sa pri vysokoškolákoch považuje termín štátnej záverečnej skúšky, pri stredoškolákoch je to posledný deň letných prázdnin v záverečnom roku štúdia. Ukončením štúdia končí nárok na výplatu sirotského, upozornila poisťovňa.

Ak študent ukončil bakalárske štúdium a chce pokračovať v magisterskom, termínom ukončenia štúdia je termín bakalárskej skúšky. V lete sa mu preto výplata sirotského prerušila. "Následne po začiatku magisterského štúdia je potrebné, aby Sociálnej poisťovni predložil žiadosť o uvoľnenie výplaty sirotského dôchodku a priložil k nej potvrdenie aj o štúdiu, ak študuje v zahraničí alebo v školách silových rezortov," vysvetlil Kontúr.

Rozhodnutie o prijatí na druhý stupeň vysokoškolského štúdia nie je dostatočným dokladom na uvoľnenie výplaty sirotského dôchodku. Poisťovňa študentovi opäť začne sirotský dôchodok vyplácať až po doručení žiadosti s potvrdením školy a doplatí mu ho aj za obdobie júl a august tohto roku. SP ku koncu júla tohto roka vyplácala celkovo 18.369 sirotských dôchodkov s priemernou výškou 149,79 eur.