Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Používate moderné taxi aplikácie? Vyjadrite im podporu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ministerstvo dopravy predstavilo návrh zákona, ktorý liberalizuje trh taxi služieb. Nová legislatíva uľahčí podnikanie moderným aplikáciám ako Taxify či Hopin a umožní návrat Uberu.

Bratislava 11. júla (OTS) - Zároveň má potenciál posilniť obraz Slovenska ako inovatívnej krajiny podporujúcej najnovšie technológie.

Navrhnutý zákon o cestnej doprave je v súčasnosti v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Vyjadrujú sa tak k nemu dotknutí podnikatelia či odborníci. Už dnes je pritom jasné, že zmeny sú prelomové a môžu zásadným spôsobom ovplyvniť aj ďalšiu reguláciu takzvanej zdieľanej ekonomiky na Slovensku. Rovnako sa rozhoduje o tom, ako bude Slovensko vnímané inými krajinami či technologickými spoločnosťami.

Neriešené problémy trápia trh
Experti sa zhodujú, že nová regulácia by mala vytvoriť predvídateľné prostredie pre všetkých aktérov – od tradičných poskytovateľov osobnej dopravy, cez digitálne platformy až po štát.

Ministerstvo dopravy plánuje presadiť také opatrenia ako zjemnenie požiadaviek na vozidlo taxislužby, zrušenie požiadavky odbornej spôsobilosti, odstránenie požiadavky finančnej spoľahlivosti či taxi stanoviska. Popri okresávaní byrokracie má byť zaujímavou novinkou aj umožnenie výpočtu ceny prostredníctvom digitálnej platformy.

Vnímame predkladaný návrh zákona pozitívne a sme presvedčení, že bude spotrebiteľmi vrelo vítaný, nakoľko medzi nimi existuje vysoký dopyt po takýchto technologických službách,“ uvádza riaditeľ Inštitútu moderného spotrebiteľa Michal Kardoš.

Keďže zmeny sú potrebné čo najskôr, práve inštitút navrhol, aby sa posnula účinnosť zákona už od začiatku budúceho roka. Takýto návrh môžu podporiť všetci spotrebitelia, a to jednoduchým podpisom verejnej pripomienky.

Riešenie situácie moderných taxi aplikácií bolo dlhodobo odsúvané, čo aj k pozastaveniu činnosti Uberu a ohrozilo pôsobenie Taxify u nás. Pri liberalizácii taxi trhu Slovensko predbehlo viacero krajín EÚ, najnovšie už aj Česko.

Práve iné krajiny môžu byť inšpiráciou, že zmeny nie sú namierené proti niekomu, teda napríklad tradičným taxikárom. Práve naopak, sporná potreba taxametrov je iba jedným z príkladov tém, ktorej riešenie by uvítali aj mnohí dlhoroční taxikári.