Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Ekonomika

Povoľovanie pripojenia nových zdrojov elektriny by sa malo rozdeliť

Na snímke poslanec NR SR Peter Kremský (OĽaNO). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Zmenou by malo byť aj spojenie prideľovania voľnej kapacity pripojenia s povinnosťou zložiť primeranú finančnú zábezpeku.

Bratislava 15. júna (TASR) - O žiadostiach na pripojenie nových zdrojov elektriny do siete by mohla v budúcnosti rozhodovať okrem distribučných spoločností aj Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS). Tá by automaticky prideľovala voľnú kapacitu na pripojenie potom, ako splnenie technických a obchodných podmienok odobria distribučné spoločnosti. Vyplýva to z návrhu novely zákona o energetike poslancov Petra Kremského (OĽANO) a Karola Galeka (SaS), ktorý parlament vo štvrtok posunul do druhého čítania.

"Navrhuje sa, aby každý investičný zámer na výstavbu zariadenia na výrobu elektriny a zariadenia na uskladňovanie elektriny prešiel najprv posúdením prevádzkovateľa sústavy, do ktorej sa žiadateľ pripája a až pokiaľ je výsledkom tejto fázy posudzovania žiadosti kladné vyjadrenie prevádzkovateľa sústavy, nasleduje veľmi rýchly proces prideľovania voľnej kapacity pripojenia prevádzkovateľom prenosovej sústavy," priblížili poslanci v dôvodovej správe. Aktuálny stav, v ktorom pripojenie povoľuje distribučná spoločnosť, je podľa nich nevyhovujúci napríklad aj preto, že voľné kapacity určuje SEPS a tá nemá informácie o záujme investorov o pripojenie.

Zmenou by malo byť aj spojenie prideľovania voľnej kapacity pripojenia s povinnosťou zložiť primeranú finančnú zábezpeku. Tá by sa vrátila žiadateľovi až po uvedení zariadenia na výrobu elektriny alebo zariadenia na uskladňovanie elektriny do prevádzky.

Motiváciu žiadateľov napredovať pri povoľovaní a výstavbe týchto zariadení a neblokovať tak kapacity pre prípadných ďalších žiadateľov zabezpečuje aj relatívne krátka platnosť potvrdenia prevádzkovateľa prenosovej sústavy o pridelení voľnej kapacity pripojenia. Tú novela stanovuje na tri mesiace, ak sa na výstavbu vyžaduje osvedčenie na výstavbu energetického zariadenia resp. jeden rok, ak sa osvedčenie nevyžaduje a projekt smeruje priamo do územného a stavebného konania.

Z rovnakých dôvodov sa navrhuje zaviesť aj časové obmedzenie pre platnosť doposiaľ pridelených voľných kapacít pripojenia. Návrh obsahuje aj opatrenia proti opakujúcim sa a špekulatívnym žiadostiam blokujúcim dostupnú kapacitu.