Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Powell: Dôvody pre uvoľnenie menovej politiky sa posilnili

Na snímke šéf FEDu Jerome Powell. Foto: TASR/AP

Medzi faktory, ktoré vyvolávajú obavy, patrí spomaľovanie globálnej ekonomiky, tempo rastu spotrebiteľských cien a dôsledky zvýšenia ciel zo strany USA a ich obchodných partnerov.

Washington 19. júna (TASR) - Americká centrálna banka (Fed) v súlade s očakávaniami nezmenila nastavenie menovej politiky. Menový výbor (FOMC) po dvojdňovom zasadnutí ponechal kľúčový úrok v pásme 2,25 % až 2,50 %. Uviedol, že v tomto roku nepočíta so znížením sadzieb.

Šéf Fedu Jerome Powell na tlačovej konferencii po skončení zasadnutia FOMC povedal, že niektorí predstavitelia banky si myslia, že dôvody pre uvoľnenie menovej politiky sa posilnili. Predstavitelia Fedu sú podľa neho znepokojení aktuálnym vývojom v ekonomike.

"Vo všeobecnosti sa naša diskusia o menovej politike sústredila na nájdenie primeranej odpovede na aktuálnu neistotu," uviedol Powell. "Mnohí zúčastnení si myslia, že isté zníženie kľúčovej sadzby by bolo primerané vzhľadom na scenár, ktorý považujú za najpravdepodobnejší." Dodal, že sa posilnili dôvody pre uvoľnenie menovej politiky.

Medzi faktory, ktoré vyvolávajú obavy, patrí spomaľovanie globálnej ekonomiky, tempo rastu spotrebiteľských cien, ktoré vytrvalo zostáva pod inflačným cieľom Fedu, a dôsledky zvýšenia ciel zo strany USA a ich obchodných partnerov, predovšetkým Číny.

Powell sa tiež vyjadril k správam, podľa ktorých prezident Donald Trump uvažuje o jeho odvolaní z funkcie, a vyhlásil, že v dohľadnom čase neplánuje odísť. "Myslím si, že zákon je jasný, mám štvorročné funkčné obdobie a mám v úmysle ho celé odslúžiť".