Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Fed sa pre obavy z inflácie nechystá preventívne zvyšovať sadzby

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ekonomika nesmeruje k vysokej inflácii, akú v USA zaznamenali v 70. a začiatkom 80. rokov minulého storočia, keď sa inflácia dostala nad 10 %.

Washington 23. júna (TASR) - Americká centrálna banka nebude preventívne zvyšovať úrokové sadzby len z dôvodu obáv z inflácie, uistil v utorok jej šéf Jerome Powell. Potvrdil, že Fed chce podporiť „široké a inkluzívne zotavenie trhu práce a nebude zvyšovať úrokové sadzby príliš rýchlo len zo strachu z prichádzajúcej inflácie".

„Nebudeme preventívne zvyšovať úrokové sadzby zo strachu z potenciálneho prudkého zrýchlenia inflácie. Počkáme na dôkazy o skutočnej inflácii alebo ďalších nerovnováhach," povedal Powell pred výborom Snemovne reprezentantov.

Šéf Fedu však priznal, že inflačné tlaky sa zvýšili a môžu byť trvalejšie, než sa predpokladá. Ich príčinou je znovuotvorenie ekonomiky a Powell ich naďalej považuje za dočasné, podľa neho sa v priebehu mesiacov opäť znížia.

Spotrebiteľské ceny sa v USA v máji medziročne zvýšili o 5 %, čo bolo ich najprudšie tempo rastu za takmer 13 rokov. Odhaduje sa, že Fedom preferovaný ukazovateľ inflácie, ktorým je index výdavkov na osobnú spotrebu, v máji medziročne stúpol o 3,4 % po 3 % v apríli. Ak je prognóza správna, bolo by to najviac od apríla 1992.

Podľa Powella ekonomika nesmeruje k vysokej inflácii, akú v USA zaznamenali v 70. a začiatkom 80. rokov minulého storočia, keď sa inflácia dostala nad 10 %. Takúto možnosť považuje šéf Fedu za „veľmi nepravdepodobnú". „To, čo aktuálne vidíme, je podľa nás inflácia v konkrétnych kategóriách tovarov a služieb, ktorú priamo ovplyvnila táto jedinečná udalosť, akú nikto z nás predtým nezažil."