Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Pozemky pod obchvat majú napokon predávať Bratislava i mestské časti

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Dohodli sa na tom primátor Nesrovnal a minister dopravy Érsek. Primátor sa vyjadril, že je sklamaný, pretože hlasovaním niektorých mestských poslancov hrozí, že Bratislavčania prídu o milióny eur.

Bratislava 8. septembra (TASR) – Pozemky pod obchvat Bratislavy budú predávať oddelene, časť odpredá Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) hlavné mesto, časť bratislavské mestské časti, ktoré majú niektoré pozemky v správe. Dohodli sa na tom dnes primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal a minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Árpád Érsek (Most-Híd), ktorí sa stretli potom, čo v utorok (6. 9.) poslanci Bratislavy neschválili predaj pozemkov, súvisiacich s realizáciou rýchlostných ciest D4 a R7.

"Mestské časti, ktorých sa to týka, budú teraz musieť urýchlene zvolať svoje zastupiteľstvá. Predaju a prenájmu pozemkov mesta sa bude zase venovať aj septembrové mestské zastupiteľstvo, tak aby sme všetko stihli," ozrejmil ďalší postup primátor Nesrovnal.

Ako na stretnutí potvrdil minister, NDS začala proces vyvlastňovania, mesto má ale čas na vysporiadanie pozemkov do 30. septembra.



Primátor sa po rokovaní posledného mestského zastupiteľstva vyjadril, že je sklamaný, pretože hlasovaním niektorých mestských poslancov hrozí, že Bratislavčania prídu o niekoľko miliónov eur. Námestník primátora hlavného mesta Milan Černý totiž ešte v auguste uviedol, že ak sa pôjde cestou vyvlastňovania, Bratislava príde o 20 percent z predaja, o ktoré NDS navýšila pre mesto znaleckú cenu pozemkov. Má ísť o sumu približne dva milióny eur, ktorá má byť rozdelená rovným dielom medzi hlavné mesto a mestské časti. "Tieto financie by mohli byť investované do úpravy verejných priestorov, ďalších opráv ciest, čistoty a zelene," poznamenal primátor.

Na archívnej snímke primátor mesta hl. mesta SR Bratislavy Ivo Nesrovnal.
Foto: TASR - Martin Baumann


Na sociálnej sieti takisto zverejnil hlasovanie poslancov. Z 39 prítomných bolo 16 za, 17 poslancov sa však zdržalo, traja boli proti a traja nehlasovali.

Svoj postoj k predaju pozemkov v mestských častiach Podunajské Biskupice, Ružinov či Ružinov-Nivy odôvodnila časť poslancov tým, že predložený návrh uznesenia bol protiprávny a jeho schválením by porušili zákon o Bratislave i štatút hlavného mesta. Správne by podľa nich bolo, ak by hlasovali len o predaji pozemkov vo vlastníctve hlavného mesta, ktoré neboli zverené mestským častiam.

Starostka Podunajských Biskupíc Alžbeta Ožvaldová deklarovala, že mestská časť chce pozemky, zverené do jej správy, predať NDS sama.