Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Požičiavanie medzi ľuďmi rastie, tvrdia sprostredkovateľské firmy

Ilustračné foto Foto: deutschebank.ge

V rámci zdieľanej ekonomiky existujú firmy, ktoré sprostredkúvajú takéto úvery.

Bratislava 10. apríla (TASR) – Požičiavanie si medzi ľuďmi na Slovensku už nie je žiadnou novinkou. V rámci zdieľanej ekonomiky existujú firmy, ktoré sprostredkúvajú takéto úvery. Spoločnosti Žltý melón a Zinc Euro hlásia nárast záujmu ľudí o ne.

Pôžičky medzi občanmi sa nazývajú aj peer to peer úvery či kolektívne požičiavanie. "Záujemca si jednoducho vyberie výšku úveru a ak prejde skúškou bonity, je mu založená aukcia na pôžičku. Ďalej už len čaká na ponuky od investorov, ktorí medzi sebou súperia v podmienkach a výškach poskytnutých úverov," vysvetlila princíp požičiavania cez Žltý melón jeho hovorkyňa Svetlana Krulj. Investori pritom majú možnosť sami si určiť úrokovú sadzbu a rozložiť svoju investíciu medzi niekoľkých žiadateľov. "Takto sa chránia pred možnosťou nesplatenia úveru," doplnila Krulj.

Podobne funguje aj Zinc Euro. "Na našej platforme neprebieha priama komunikácia medzi investormi a dlžníkmi. Investorovi podľa jeho preferencie výnosu a doby investovania vyberie jednotlivých dlžníkov samotný Zinc. Po prejdení prísnym skoringovým systémom je dlžník Zincom spárovaný s investormi, ktorí sa budú svojimi investíciami spoločne podieľať na financovaní tejto konkrétnej pôžičky," vysvetlil predseda predstavenstva Zinc Euro Maroš Kiska. Na základe tohto procesu následne vznikajú zmluvy o pôžičkách priamo medzi fyzickými osobami, teda medzi dlžníkom a investorom. "V zmysle zákona sú tieto zmluvné vzťahy upravované Občianskym zákonníkom," podotkol.

Záujem o takéto úvery podľa spoločností rastie. Pôžičky zrealizované cez Žltý melón vlani v decembri dosiahli 3,5 milióna eur. "Medziročne vzrástol mesačný objem poskytnutých pôžičiek o 150 %. Máme viac ako 3000 zaregistrovaných investorov," vyčíslila Krulj. Zinc Euro pôsobí na Slovensku od 1. júna 2015. "Z dôvodu, že ešte neuplynul celý kalendárny rok, je ťažké sa vyjadrovať k medziročným ukazovateľom. Aj napriek tejto skutočnosti môžeme konštatovať, že sme zaznamenali až 6-násobný nárast v počte schválených dlžníkov oproti prvým mesiacom fungovania," doplnil Kiska.

Odborníci pri tomto type požičiavania vidia riziká v nesplácaní dlhu. "Riziko nevýhodnej sadzby nehrozí. Klient si ju vie okamžite porovnať s inými možnosťami zadlženia sa," tvrdí odborník portálu Finančná hitparáda Pavel Škriniar. Zároveň doplnil, že pôžičku v tejto spoločnosti vie získať aj ten, kto má záznam v úverovom registri. "Tieto spoločnosti naň nemusia prihliadať. Pôžičku môže získať aj ten, ktorého banka automaticky odmietne. Úrokové sadzby sú pri určitých parametroch porovnateľné s bankovými úrokmi," zhodnotil Škriniar.

Aj podľa odborníka portálu Finančný kompas Maroša Ovčaríka, úrokové sadzby týchto spoločností konkurujú tým bankovým. Nevýhodou môžu byť poplatky. "V prípade Žltého melóna je vysoký vstupný poplatok, teda od 2,9 % až do 6 % v závislosti od ratingu klienta. Takmer všetky banky aktuálne poskytujú pôžičky bez vstupných poplatkov," uviedol Ovčarík. Druhý veľký rozdiel je podľa neho vo výške poplatku za predčasné splatenie. "V bankách je predčasné splatenie bez poplatku. Tieto spoločnosti si účtujú za predčasné splatenie poplatok 3 % až 5 zo zostatku úveru," dodal Ovčarík.

Obe spoločnosti navyše nie sú pod dohľadom Národnej banky Slovenska (NBS), na čo v minulosti už upozornila v prípade Žltého melóna. "Spoločnosť Zinc Euro nemá povolenie NBS. Keďže peer to peer pôžičky nepodliehajú dohľadu NBS, spotrebitelia by mali byť obozretní a venovať zvýšenú pozornosť takýmto zmluvám. Možné straty osoby, ktorej sa nevrátia peniaze, ktoré požičala, nie sú zo zákona kryté," upozornila hovorkyňa NBS Martina Solčányiová.