Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

DAJTE SI POZOR: Pribúdajú prípady krypto a investičných podvodov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ak niekto dobrovoľne prevedie peniaze zo svojho účtu na účet podvodníkov, banka už nemá dosah na to, aby ich vrátila a obeť sa musí obrátiť na políciu.

Bratislava 20. septembra (TASR) - V poslednom čase narastá počet prípadov krypto či investičných podvodov. Ak niekto dobrovoľne prevedie peniaze zo svojho účtu na účet podvodníkov, banka už nemá dosah na to, aby ich vrátila a obeť sa musí obrátiť na políciu. V prípade investovania sa preto odporúča spolupracovať len s overenými obchodníkmi, upozornila PR špecialistka Slovenskej sporiteľne Katarína Ragáčová.

Pripomenula aktuálny typ podvodov, ktoré sa snažia vylákať od Slovákov peniaze či prístup k ich bankovému účtu. Začína to falošnou reklamou s domácou alebo svetovou celebritou chváliacou sa zbohatnutím vďaka investovaniu. "Ak na ňu klient klikne a registruje sa, podvodníci ho kontaktujú s ponukou na výhodné investovanie," priblížil šéf bezpečnosti banky Ján Adamovský.

Po tom, ako sa nechá takto oklamať, sám dobrovoľne prevedie svoje peniaze na rôzne krypto burzy, prípadne mu podvodník pomáha zrealizovať obchod cez vzdialený prístup. "Tieto peniaze však v skutočnosti neprevádza na svoj krypto účet na burze, ale na účet podvodníka," vysvetľuje odborník.

Problém podľa neho nastáva, keď si chce klient vybrať svoje financie. Nielenže žiadne nedostane, ale môže prísť aj o ďalšie úspory. Buď útočníci žiadajú ďalšie peniaze na zaplatenie daní či na iné poplatky, alebo, ak doteraz nemali možnosť vzdialeného prístupu, vyžiadajú si ho dodatočne, napríklad pod zámienkou prepojenia bankového účtu s burzou.

Banka eviduje aj prípady podvodných telefonátov informujúcich o zablokovaní alebo zneužití identity klienta, či dokonca spáchaní trestného činu. Upozorňuje v tejto súvislosti na možnosť vylákania prístupu k bankovému účtu alebo zneužitia osobných údajov, ktoré môžu viesť napríklad až k úverovému podvodu.