Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

PPA vypláca zálohové platby, platby poistného a platby za zelenú naftu

Na snímke generálny riaditeľ PPA Jozef Kiss. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Na účty žiadateľov odchádza aj štátna pomoc vo forme úľav na environmentálnych daniach, tzv. zelená nafta, na ktorú je vyčlenená suma vyše 32 miliónov eur v rámci 2697 žiadostí.

Bratislava 8. novembra (TASR) - Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) vypláca zálohové platby na schémy viazaných platieb na zvieratá. Už 6500 žiadateľom z celkového počtu 6720 prichádzajú finančné prostriedky na účty v sume takmer 19,6 milióna eur. Ide o podporné schémy - platba na kravy chované v systéme s trhovou produkciou mlieka, platba na vybrané kategórie na výkrm hovädzieho dobytka a platba na bahnice, jarky a kozy. Informuje o tom PPA.

Agentúra v týchto dňoch posiela na účty žiadateľov aj finančné prostriedky na platby poistného v rámci štátnej pomoci. Objem platieb predstavuje sumu takmer 4,7 milióna eur z počtu 1039 schválených žiadostí z celkovej sumy 8 miliónov eur.

Na účty žiadateľov odchádza aj štátna pomoc vo forme úľav na environmentálnych daniach, tzv. zelená nafta, na ktorú je vyčlenená suma vyše 32 miliónov eur v rámci 2697 žiadostí. Z tejto sumy PPA už vyplatila vyše 8,5 milióna eur a podľa predpokladov celá suma bude vyplatená do konca budúceho týždňa.

"Poľnohospodári, žiadatelia dostávajú finančné prostriedky z PPA v skorších termínoch a vo väčšom objeme ako v minulosti. Prispieva k tomu aj elektronizácia podávania žiadostí, ktorá je zároveň garanciou korektných údajov, väčšej transparentnosti a možnosti vyššej miery kontroly poskytnutých údajov," povedal generálny riaditeľ PPA Jozef Kiss.

Zjednodušenie procesu pri podávaní žiadostí má podľa neho pozitívny trend aj v počte farmárov, ktorí sú úspešní pri žiadostiach a dokážu ich podávať správne. "Ich počet stúpa aj vďaka tomu, že v PPA kontinuálne zavádzame pomôcky, ktoré farmárom pri podávaní žiadostí pomáhajú, a zároveň zavádzame nové komunikačné kanály na komunikáciu s nimi," dodal Kiss.