Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

PPS Group chce, aby vláda nechala možnosť náhrady mzdy vo výške 60 %

Na snímke zamestnanci spoločnosti PPS Group, foto z archívu. Foto: TASR - Branislav Račko

Zámer vládneho návrhu schvaľujeme, no upozorňujeme, že sa nemôže týkať plošne každej firmy, hovorí predseda predstavenstva PPS Group.

Detva 1. apríla (TASR) – Spoločnosť PPS Group Detva nesúhlasí s niektorými vládnymi opatreniami proti tzv. koronakríze, najmä novelou Zákonníka práce. Vláda SR chce totiž do neho vložiť nariadenie, podľa ktorého pri prekážke v práci na strane zamestnávateľa patrí zamestnancovi náhrada mzdy vo výške 80 % jeho priemerného zárobku. Kolektívne zmluvy v podnikoch, kde pôsobia odborári, však umožňujú priznať náhradu mzdy vo výške 60 %, čo do konca júna 2020 platí aj v prípade PPS Group.

"Teraz hrozí, že do tejto zmluvy zákonom vstúpi štát a spôsobí tým krach strojární a stovky nezamestnaných," uvádza PPS Group v správe, ktorú adresoval TASR.

"Zámer vládneho návrhu schvaľujeme, no upozorňujeme, že sa nemôže týkať plošne každej firmy, treba myslieť na už uzavreté dohody," hovorí predseda predstavenstva PPS Group Daniel Futej. "Pre nás by zvýšenie náhrady mzdy zo 60 na 80 % bolo likvidačné. Pri zníženom objeme výroby v obmedzenom režime sme okamžite v červených číslach a smerujeme do vážnych problémov," dodáva.

Generálny riaditeľ PPS Group Michal Sýkora tvrdí, že ich odberatelia prerušujú výrobu predbežne na dva až tri týždne a prepad tržieb odhadol na 50 %. "Nie sme dosť malý podnik, aby nám štát mohol reálne pomôcť a ani dosť veľký, aby s nami musel rokovať individuálne. Sme preto odkázaní na naše vlastné riešenia, napríklad aj na veľkorysú dohodu s odborármi," dodáva.

Ak by boli opatrenia schválené parlamentom tak, ako boli navrhnuté vládou, nemohla by sa firma pre nedodržanie ustanovení Zákonníka práce o výške náhrady mzdy uchádzať ani o ďalšie podporné projekty, dnes navyše obmedzené na sumu 200.000 eur bez ohľadu na počet zamestnancov a obrat firmy. „Aj keď z nášho pohľadu sú doteraz navrhované kroky len kozmetické opatrenia pre živnostníkov a malé podniky, prichádzajú časy, keď budeme všetci počítať každé euro na vstupoch aj na výstupoch," hovorí Sýkora.

Vedenie PPS Group preto vyzýva vládu, aby ponechala zamestnancom a zamestnávateľom možnosť dohodnúť sa na individuálnej výške náhrady mzdy aj vo výške 60 %, netrestala takýchto zamestnávateľov zákazmi uchádzať sa o štátnu pomoc a čo najskôr prijala tzv. kurzarbeit, pri ktorom bude prispievať na platy.