Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Za prácou do zahraničia by išiel alarmujúci počet maďarských študentov

Ilustračné foto Foto: TASR/Ladislav Vallach

Rozhodlo by sa tak až 67 % maďarských študentov.

Budapešť 13. januára (TASR) - Do zahraničia za prácou na kratší či dlhší čas by išlo zhruba 15 % Maďarov, avšak v prípade študentov je tento pomer alarmujúcich 67 %. Vyplýva to z dnes zverejnených výsledkov prieskumu maďarského inštitútu Tárki.

Podľa spravodajského servera Napi.hu myšlienkou vysťahovať sa do zahraničia sa v uplynulých dvoch rokoch zaoberá približne rovnaký pomer obyvateľstva v rozsahu 10 - 14 %.

Pomer pracujúcich Maďarov v zahraničí oproti 90. rokom minulého storočia stúpol výrazne na prelome tisícročia, potom po roku 2010 klesol. Krátkodobú prácu mimo domova by podľa prieskumu preferovalo 9 % respondentov, 11 % by išlo pracovať aj na dlhší čas.

V kategórii vysokoškolsky vzdelaných Maďarov vyjadrilo 21 % opýtaných záujem pracovať v zahraničí. Prieskum preukázal nižšiu ochotu ísť za hranice v kruhu voličov vládnucej strany Fidesz a opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP). Priaznivci ultrapravicovej strany Jobbik sú z tohto pohľadu "mobilnejší", čo však môže byť ovplyvnené skutočnosťou, že medzi nimi je množstvo mladých ľudí.