Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Pokuty za nedostatky v bezpečnosti práce sú ročne do 400-tisíc eur

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

BPokuty podľa hovorcu rezortu ministerstva práce Michala Stušku "nie sú všeliekom".

Bratislava 3. októbra (TASR) - Orgány inšpekcie práce uložia ročne pokuty do 400.000 eur za nedostatky v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci.

TASR o tom informovalo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, pričom pokuty podľa hovorcu rezortu Michala Stušku "nie sú všeliekom".

"Zásadný účinok na dobré a bezpečné pracovné podmienky majú preventívne a ochranné opatrenia zamestnávateľov, ktorými skutočne chránia život a zdravie zamestnancov, ale aj samostatne zárobkovo činných osôb," povedal TASR. Veľkú úlohu podľa neho zohráva nielen pracovná zdravotná služba, ale aj bezpečnostno-technická služba. "Bezpečnostní technici radia zamestnávateľom v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci. Dominujúcim predpokladom bezpečnej práce je však nespoliehať sa na to, že sa nič nestane a mať vôľu chrániť život a zdravie zamestnancov, nepreťažovať ich pracovnými úlohami a nezadávať im práce, pre ktoré nie sú odborne spôsobilí," myslí si hovorca rezortu práce.

Podľa informácií Konfederácie odborových zväzov (KOZ) pracovné úrazy pod vplyvom pracovného stresu predstavujú viac ako 60 % všetkých pracovných úrazov a 80 % smrteľných pracovných úrazov sa vykazuje v malých a stredných podnikoch. Poradca KOZ v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci Bohuslav Bendík poukázal na stres na pracovisku, ktorý je v malých firmách silnejší.

"Tieto podniky sú ekonomicky závislé od zákazky, ako aj od možností regiónu. Väčšina zamestnávateľov má záujem vytvárať pre svojich zamestnancov bezpečné pracovné podmienky. V určitých obdobiach sú však ekonomicky prinútení zákazku prijať. Zamestnanci robia nadčasy, sú v strese, nemajú dostatočný odpočinok po práci. Prevažná väčšina úrazov vzniká pri zabehanej, rutinnej práci," upozornil Bendík.