Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Práca v zdieľanej ekonomike môže zvýšiť príjem o 15 %

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Banka JP Morgan v priebehu troch rokov analyzovala 260. 000 účtov, aby presne zistila, do akej miery môže byť lukratívna práca pre firmy ako Uber alebo Airbnb.

Londýn 9. apríla (TASR) – Koľko môžu ľudia zarobiť vďaka zdieľanej ekonomike? Banka JP Morgan v priebehu troch rokov analyzovala 260.000 účtov, aby presne zistila, do akej miery môže byť lukratívna práca pre firmy ako Uber alebo Airbnb. Informácie o jej štúdii priniesol portál britského denníka The Telegraph. Zdieľaná ekonomika odkazuje na technologické firmy, ktoré ľuďom umožňujú, aby ponúkli na prenájom svoje nevyužité aktíva alebo schopnosti.

Práca pre firmy z tejto oblasti môže zvýšiť príjem až o 15 %, uviedla vo svojej rozsiahlej analýze JP Morgan. Američania, ktorí zarábajú tým, že plnia úlohy na pracovných platformách, ako sú Uber a TaskRabbit, zvyšujú svoj príjem mesačne v priemere o 533 USD (469 eur). Tí, ktorí prenajímajú svoje aktíva cez kapitálové platformy ako Airbnb a eBay, si môžu každý mesiac v priemere prilepšiť o 314 USD.

JP Morgan pri svojej štúdii sledovala účty 260.000 ľudí pri zachovaní ich anonymity, ktorí zarobili peniaze na prinajmenšom jednej z platforiem pre zdieľanú ekonomiku, a to od októbra 2012 do septembra 2015. Banka odhaduje, že počas tohto obdobia zarobilo takýmto spôsobom peniaze 10,3 milióna ľudí, čo zodpovedá 4,2 % dospelej populácie USA. V priebehu troch rokov ich počet vzrástol 47-násobne.

V každom zo sledovaných mesiacov zarobilo peniaze v zdieľanej ekonomike 2,5 milióna alebo 1 % z dospelej populácie USA, pričom to mohlo predstavovať až 30 % z ich celkových príjmov. Podľa štúdie je zdieľaná ekonomika "oveľa lepšou možnosťou" ako zvýšiť príjem v čase nedostatku práce, ak jej alternatívami sú zníženie výdavkov alebo ďalšie úvery.

Zdieľaná ekonomika môže byť dôležitá predovšetkým pre ľudí s kolísavými príjmami alebo pre zamestnancov, ktorých výplatné cykly sa nekryjú s platením účtov. JP Morgan však spomenula aj negatíva príjmovej závislosti od tejto oblasti ekonomiky, ako je chýbajúce poistenie, platená dovolenka a ďalšie zamestnanecké výhody.

Správa poradenskej spoločnosti Europe Economics tvrdí, že zdieľaná ekonomika môže zvýšiť hrubý domáci produkt (HDP) Európskej únie o 125 miliárd GBP (154,84 miliardy eur) z dôvodu lepšieho využitia aktív. Hodnota globálnej zdieľanej ekonomiky predstavuje podľa poradenskej firmy PwC 15 miliárd USD ročne a očakáva sa, že v priebehu 10 rokov vyskočí na 335 miliárd USD.

(1 EUR = 1,1363 USD; 1 EUR = 0,80730 GBP)