Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Práce na rekonštrukcii koľajovej dopravy v Košiciach idú do finále

Tlačová konferencia spoločnosti Dúha, a. s., na tému informácia o aktuálnom stave prác na projekte rekonštrukcie električkovej trate v Košiciach 23. júla 2015. Na snímke rekonštruovaný úsek na križovatke Československej armády a Kuzmányho ulice. Foto: TASR/František Iván

Na ulici Štúrova, Kuzmányho a Hviezdoslavova sa realizujú dokončovacie práce.

Košice 23. júla (TASR) – Práce na rekonštrukcii Integrovanej koľajovej dopravy (IKD) v Košiciach sa dva mesiace pred ich ukončením blížia do finále. Akciová spoločnosť Dúha už sprejazdnila križovatky v centre mesta, ktoré boli v prvej etape prác uzavreté. Pracuje sa na tých križovatkách, ktoré boli uzavreté až dodatočne. Tieto uzly budú dokončené do 28. septembra rovnako ako celá rekonštrukcia.

„Dá sa povedať, že tri križovatky, na ktorých sa dnes pracuje, sú križovatky, ktoré sme nechceli odstaviť v čase, keď boli odstavené križovatky na Kuzmányho s Štúrovej ulici, pretože to bola už kritická miera z pohľadu dopravy a nebolo to prijateľné pre dopravný inšpektorát. Tri križovatky slúžili doteraz na odľahčenie dopravy, no niekedy ich urobiť musíme, takže prišiel čas. Budeme sa na nich snažiť pracovať čo najkratší čas. Ulica Štefánikova so Staničným námestím budú kritickými úsekmi, ktoré sa budú dokončovať ku koncu projektu. Spustenie ulice Moyzesovej bude snáď v priebehu niekoľkých týždňov,“ povedal dnes majiteľ a. s. Dúha Miroslav Remeta.

Uviedol tiež, že dátum 28. septembra je pre nich záväzný a práce prebiehajú podľa harmonogramu aj napriek tomu, že tento termín bol skôr kompromisom Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR a ich argumentov.

V mesiacoch jún a júl sa vykonávali stavebné práce na Námestí Maratónu mieru, Staničnom námestí, Sennom trhu a na križovatkách, ktoré boli dodatočne uzavreté. Išlo o preložky inžinierskych sietí, o práce súvisiace s realizáciou vodovodov, plynovodov, optických káblov, ďalej o práce na železničnom spodku a železničnom zvršku a nakoniec kladenie koľajníc.

Na ulici Štúrova, Kuzmányho a Hviezdoslavova sa realizujú dokončovacie práce na oddeľovacích pruhoch, na nástupných obrubníkoch, verejnom osvetlení, pokladaní dlažieb a dokončuje sa asfaltovanie a zatrávňovanie.

Na Hviezdoslavovej ulici oproti pôvodnému harmonogramu pribudla aj celková oprava telesa cesty. Jej podložie podľa Remetu bolo popraskané a prišli na to až potom, keď ukončili niektoré práce na električkových úsekoch. Preto podľa neho mesto urobilo dobre, keď rozhodlo o jej oprave. Aj napriek tomu povedal, že ulica Hviezdoslavova by mala byť sprejazdnená v auguste.

Taktiež upozornil, že z pohľadu celkového projektu je 70 % trás dokončených približne na 80 %. V súčasnosti sa realizujú dokončovacie práce na križovatke Poštová – Kuzmányho, ktorá bude po odsúhlasení Krajským dopravným inšpektorátom plne prejazdná ešte tento mesiac, a Štúrova – Kuzmányho by mala byť prejazdná v prvej polovici augusta.

„V sprejazdnených úsekoch križovatiek naďalej prebieha výstavba električkovej trate v centre mesta Košice. Úprava chodníkov, koľajníc, zatrávnenie tratí a celkové ukončenie práce na stavbe budú prebiehať do 28. septembra. Dovtedy je celý úsek električkovej trate v centre mesta považovaný stále za neukončenú stavbu, pre ktorú platia isté bezpečnostné pravidlá,“ uviedol na záver Remeta.



Projekt za 40 miliónov eur mal byť ukončený do konca júla, Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR na začiatku júla odsúhlasilo jeho predĺženie. Na stavbe podľa Remetu v tomto roku nikdy nepracovalo menej ako 200 robotníkov, v súčasnosti je ich od 200 do 300.

Druhým prebiehajúcim projektom v Košiciach je Modernizácia električkových uzlov (MEU) takmer za 24 miliónov eur, ktorý má termín dokončenia prác koncom októbra.