Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Pracovná zdravotná služba by nemusela byť pre všetkých zamestnancov

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smer-SD) na archívnej fotografii Foto: TASR - Jakub Kotian

Povinnosť zabezpečiť zdravotnú pracovnú službu majú v súčasnosti zamestnávatelia bez ohľadu na kategóriu rizikovosti práce ich pracovníkov.

Bratislava 6. októbra (TASR) - Firmy by v budúcnosti nemuseli zabezpečovať pracovnú zdravotnú službu pre všetkých zamestnancov. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smer-SD) avizoval, že pre kategórie prác jedna a čiastočne aj dva by už takáto povinnosť platiť nemusela. Zámer zmeny legislatívy schválila tento týždeň vláda. Šéf rezortu chce teraz hľadať riešenie, ktoré nebude "šité horúcou ihlou".

Dôvodov pre zmenu je podľa ministerstva niekoľko. "Je to potreba analýzy výkonu pracovných zdravotných služieb za obdobie posledných rokov, snaha zamestnávateľov o obmedzenie výkonu pracovných zdravotných služieb, potreba vymedzenia povinnosti pracovných zdravotných služieb pre jednotlivé kategórie prác a jasnejšie zadefinovanie jednotlivých kategórií, potreba zefektívnenia a účelnosti ochrany zdravia pri práci," napísalo v zámere.

Zmeny žiadali zamestnávatelia a podnikatelia. Riešenie chce preto Drucker hľadať aj za účasti ich zástupcov. Aj samotným zámerom, ktorý mal podľa neho vytvoriť jeho základný rámec, sa preto zaoberala tripartita. Cieľom je, aby vznikla jednoznačná a dlhodobo platná legislatíva. Minister očakáva, že s konkrétnym návrhom zmeny zákona by mohol prísť na budúci rok. Okrem iného si od neho sľubuje aj zníženie byrokracie pri niektorých povolaniach.

Povinnosť zabezpečiť zdravotnú pracovnú službu majú v súčasnosti zamestnávatelia bez ohľadu na kategóriu rizikovosti práce ich pracovníkov. Tie sú štyri. "U zamestnancov vykonávajúcich práce zaradené do prvej alebo druhej kategórie je najčastejšie zabezpečený bezpečnostným technikom, menej často lekárom alebo verejným zdravotníkom, alebo nie je zabezpečený vôbec," konštatuje ministerstvo.

Schválený zámer predpokladá zohľadnenie, respektíve zníženie platby za lekársku preventívnu prehliadku vo vzťahu k práci u zamestnancov v prvej a druhej kategórii, ktorí absolvujú preventívnu prehliadku u svojho všeobecného lekára. Tiež sa uvažuje o zrušení kompetencie bezpečnostných technikov na výkon niektorých činností pracovnej zdravotnej služby z dôvodu nedostatočnej odbornej erudície.

"Výhodou takéhoto postupu by bolo okrem odstránenia sekundárnych nákladov pre zamestnávateľa, ktorý už aj tak odvádza prostriedky na verejné zdravotné poistenie, a tým na zdravotnícke služby, aj motivácia občana k absolvovaniu preventívnej prehliadky. Sekundárnym prínosom pre zamestnávateľa je nižšia chorobnosť zamestnancov a vyššia produktivita na strane jednej a zlepšenie úrovne verejného zdravia pre štát na strane druhej," zhrnulo ministerstvo.