Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Pracovné náklady v eurozóne rástli v 2. kvartáli miernejším tempom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Mzdové náklady v krajinách eurozóny zaznamenali medziročný rast o 4,1 % a nemzdové sa zvýšili o 3,8 %.

Luxemburg 15. septembra (TASR) - Pracovné náklady v eurozóne rástli aj v 2. štvrťroku, tempo rastu sa však v porovnaní s vývojom v predchádzajúcom kvartáli spomalilo. TASR o tom informuje na základe údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat.

Podľa Eurostatu sa hodinové pracovné náklady v krajinách menovej únie zvýšili v 2. štvrťroku medziročne o 4 %. V 1. kvartáli ich rast dosiahol 4,2 %. V celej Európskej únii sa pracovné náklady zvýšili o 4,4 %. Aj v tomto prípade sa tempo rastu nákladov na prácu mierne spomalilo, keď v 1. kvartáli vzrástli o 4,5 %.

Mzdové náklady v krajinách eurozóny zaznamenali medziročný rast o 4,1 % a nemzdové sa zvýšili o 3,8 %. V širšej Európskej únii bol rast nákladov o niečo výraznejší. Mzdové sa zvýšili o 4,5 % a nemzdové o 4,1 %.

V rámci členských štátov Európskej únie rástli v 2. štvrťroku najvýraznejšie hodinové mzdové náklady v Maďarsku a Bulharsku, kde sa zvýšili medziročne o 14,9 %, respektíve o 14,6 %. V ďalších štyroch krajinách vzrástli o viac než 10 %, a to v Litve (12,4 %), Rumunsku (11,7 %), Poľsku (11,1 %) a v Estónsku, kde vzrástli o 10,1 %. Naopak, najmenším tempom sa hodinové mzdové náklady zvýšili v 2. štvrťroku v Grécku, konkrétne o 0,8 %. Na Slovensku vzrástli o 5,7 %.