Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Pracovné ponuky napísané v cudzom jazyku uchádzačov odrádzajú

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Takmer 85 % ponúk na portáli je uvedených v slovenčine. Inzerátov v anglickom jazyku je výrazne menej, tvoria len vyše 10 % z celkovej ponuky.

Bratislava 21. marca (TASR) - Väčšina ponúk na pracovnom portáli Profesia.sk je uvedená v slovenskom jazyku. Ukazuje sa, že na inzeráty v domácom jazyku reaguje viac uchádzačov ako na tie, ktoré sú napísané v angličtine a nemčine. Z pohľadu uchádzačov to však môže byť chyba. Ponuky v cudzom jazyku totiž prinášajú výrazne vyššie platy.

Takmer 85 % ponúk na portáli je uvedených v slovenčine. Inzerátov v anglickom jazyku je výrazne menej, tvoria len vyše 10 % z celkovej ponuky. Takmer ojedinelé sú ponuky v nemeckom jazyku. V roku 2018 tvorili 0,4 % z celkovej ponuky. Počet pracovných príležitostí v cudzích jazykoch je pritom neustále vyšší. Spôsobuje to aj skutočnosť, že na Slovensku je čoraz viac zahraničných zamestnávateľov, ktorí od niektorých zamestnancov nevyžadujú znalosť slovenčiny. Najviac takýchto pracovných ponúk je v hlavnom meste.

"Firmy, ktoré sa snažia získať čo najviac uchádzačov, by však podľa štatistík mali písať pracovné ponuky najmä v slovenčine. V priemere totiž platí, že ak napíšu inzerát v slovenskom jazyku, zareaguje naň viac ľudí. Jedna ponuka práce v domácom jazyku totiž zaujme v priemere takmer 16 ľudí," informovala o tom Nikola Richterová z Profesie.

Ak je pracovná ponuka uverejnená v angličtine, počet uchádzačov býva v priemere nižší. Na jeden inzerát v takomto prípade zareaguje zhruba sedem ľudí. Ešte nižšia odozva je na pracovné ponuky, ktoré sú napísané v nemčine. Na takéto ponuky práce zareaguje v priemere necelých šesť uchádzačov.

Uchádzači, ktorí ovládajú angličtinu či nemčinu, môžu s vidinou vyššieho platu skúsiť reagovať na pracovné ponuky napísané v týchto jazykoch. Analýza totiž ukazuje, že by im to mohlo priniesť vyššiu mzdu. Kým priemerný uvádzaný plat v ponukách v slovenčine v období od mája 2018 do polovice marca 2019 predstavoval 998 eur, inzeráty v cudzom jazyku ponúkali výrazne viac. Ak bola ponuka napísaná v angličtine, išlo zhruba o 45 % vyššiu mzdu, teda o 1444 eur. V prípade nemeckých ponúk bol dokonca ponúkaný plat vyšší až o 73 %, teda 1731 eur.