Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Pracovníci firmy Twista v Humennom sa obávajú o prácu

Slovensko - taliansky podnik Twista na úpravu vlákna pre textilný priemysel v Humennom Foto: TASR/Milan Kapusta

Výrobné procesy v továrni, kde sa zaoberali spriadaním textilných vlákien a výrobou nití, sú momentálne úplne pozastavené.

Humenné 15. novembra (TASR) - Približne 120 zamestnancov spoločnosti Twista v Humennom sa bojí o svoju prácu. Od septembra tohto roka sú doma a poberajú iba 60 % mzdy. Výrobné procesy v továrni, kde sa zaoberali spriadaním textilných vlákien a výrobou nití, sú momentálne úplne pozastavené. Čo bude s firmou ďalej, je nateraz otázne.

Predseda odborovej organizácie spoločnosti Twista Ladislav Vinkler TASR informoval, že prerušenie výroby v humenskej fabrike súvisí s poklesom záujmu o jej produkciu na európskych trhoch.

"Výrobný program nešiel od začiatku tohto roka podľa predstáv zamestnávateľa, ale ani samotných pracovníkov či odborárov. Napokon sme sa s vedením firmy dohodli, že zamestnanci zostanú v mesiacoch september až november doma na 60 % mzdy z dôvodu prekážok v práci zo strany zamestnávateľa," konkretizoval Vinkler.

Ako dodal, väčšinu pracovníkov továrne tvoria ženy. "Situácia je patová, pretože zamestnancom klesol zárobok o 40 %. Keby nemali viacerí rodinných príslušníkov či úspory, tak by prežili len veľmi ťažko, mnohí sú totiž samoživitelia," poznamenal s tým, že po znížení výplat im chodí na účet približne 200 až 260 eur.

Situácia je však v posledných dňoch o to zložitejšia, že pracovníkom doteraz neposlal zamestnávateľ zníženú výplatu za mesiac október. "Výplatný termín bol v pondelok 12. novembra. Peniaze však zatiaľ pracovníci na účet nedostali," ozrejmil Vinkler.

Kedy zamestnávateľ chýbajúcu výplatu doplatí, prípadne aká je ďalšia existencia firmy Twista v Humennom, je v súčasnosti otázne. "Momentálne na to neviem odpovedať," povedal TASR výrobný manažér spomínanej spoločnosti Viliam Bielovský.

Zdôraznil však, že talianski vlastníci majú záujem o pokračovanie výroby v Humennom. "Majú investora, čakajú ešte na právne kroky, ktoré sa musia udiať v Taliansku," podotkol v tejto súvislosti Bielovský.

Firma Twista s talianskou majetkovou účasťou sa etablovala na Slovensku v roku 1998. Jej produkcia smerovala v uplynulých rokoch prevažne na trhy Európskej únie.