Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Pracovníci pôšt oslávia svoj sviatok - Svetový deň pošty

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Za Svetový deň pošty bol 9. október vyhlásený na zjazde únie v Tokiu v roku 1969. Odvtedy si každý rok mnohé krajiny pripomínajú túto udalosť.

Bratislava/New York/Bern 9. októbra (TASR) - Pošty na celom svete stále predstavujú najrozsiahlejšiu sieť spájajúcu všetky kúty Zeme. Vyše 600.000 poštových úradov slúži denne miliardám ľudí na svete, ich pracovníci spracúvajú vyše 438 miliárd listov a šesť miliárd balíkov ročne a poskytujú množstvo elektronických, finančných i logistických služieb. Pri príležitosti Svetového dňa pošty, pripadajúceho na 9. októbra, treba pripomenúť základné hodnoty pošty a mnohých služieb, ktoré poskytuje obyvateľstvu, rovnako i prínos pošty k ekonomickému rozvoju každej krajiny.

Vo švajčiarskej metropole Bern 9. októbra 1874 založilo 22 štátov Svetovú poštovú úniu ako prvú medzivládnu organizáciu regulujúcu medzinárodné poštové služby.

Za Svetový deň pošty bol 9. október vyhlásený na zjazde únie v Tokiu v roku 1969. Odvtedy si každý rok mnohé krajiny pripomínajú túto udalosť a využívajú ju na prezentáciu nových produktov, prípadne na zavedenie nových poštových služieb do praxe, uvádza UPU. Pri príležitosti sviatku pôšt sa organizujú filatelistické výstavy, vydávajú nové či pamätné známky.

Na podnet riaditeľa poštového oddelenia Severonemeckej federácie (spolkovej krajiny Prusko) sa 15. septembra 1874 začala Medzinárodná poštová konferencia v Berne. Jej cieľom už vtedy bolo úsilie o štandardizovanie rôznych poštových systémov. Na danú tému diskutovali zástupcovia 22 krajín. Pred konferenciou mala každá krajina vlastný poštový systém a vlastný cenník služieb. Komplikovalo to prepravu a doručovanie poštových zásielok na medzinárodnej úrovni. Dňa 9. októbra 1874 sa konferencia skončila podpísaním Bernskej dohody, čím sa položili základy Všeobecnej poštovej únie. Vzhľadom na výrazné zvýšenie počtu členských štátov sa v roku 1878 Všeobecná poštová únia premenovala na Svetovú poštovú úniu (UPU). V súčasnosti má 191 členských štátov, vrátane Slovenskej republiky od 18. marca 1993.

UPU je špecializovaná agentúra OSN. V jej rámci vykonáva poradenskú, mediačnú úlohu, v prípade potreby poskytuje i technickú pomoc. UPU nezasahuje do záležitostí národných organizácií poštových služieb a ich kompetencií.