Bratislava 22. mája (TASR) - Čerstvé slovenské bravčové mäso je čoraz vzácnejšie, píše dnešná
PRAVDA. Ešte v roku 2000 jedli Slováci prevažne domáce mäso. V priebehu desaťročia sa však výroba bravčoviny zdecimovala.
"Vlani sa doviezlo v živom 156-tisíc ošípaných. Zo zvierat odchovaných na slovenských farmách sa doma spracovalo ledva 30.000 ton", rekapituluje úpadok domáceho chovu šéf Zväzu chovateľov ošípaných Andrej Imrich. Z celkovej slovenskej produkcie 77.000 ton jatočných ošípaných zväčšia putovala do zahraničia a končila v poľských a maďarských bitúnkoch.
Veľké domáce bitúnky totiž po vstupe do EÚ nevydržali konkurenčný boj a zanikli. Denník dodáva, že mäso sa nakupuje aj na západoeurópskych burzách, kde sa prebytky núkajú lacnejšie, ako ich dokáže vyrobiť priemerný slovenský chovateľ ošípaných. Téme sa venuje denník na str.11 v článku s názvom "Farmári sa nevedia vrátiť do obchodov."