Quantcast
< sekcia Ekonomika

Pre hotely a reštaurácie sa zrušili kapacitné obmedzenia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pri jednom stole môžu byť najviac štyri osoby alebo členovia jednej domácnosti a odstup od stolov musí byť dva metre od seba.

Bratislava 19. januára (TASR) - Pre hotely a podobné služby krátkodobého ubytovania sa od stredy ruší obmedzenie kapacity ubytovaných hostí (doteraz bolo 75 %). Ruší sa aj kapacitné obmedzenie pre prevádzky verejného stravovania (doteraz bolo 50 %). Informoval o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v rámci nových vyhlášok k opatreniam platiacim od stredy.

Pri hoteloch a krátkodobom ubytovaní hovorí úrad o dvoch možných režimoch. V režime OTP (očkovaní, testovaní, prekonavší) môžu fungovať v súvislosti s výkonom práce, s cieľom návštevy zdravotníckeho zariadenia alebo pre osoby na lyžiarskych výcvikoch a kurzoch v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu. Na tieto účely žiakom postačí antigénový samotest vykonaný v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu za prítomnosti zamestnanca školy povereného riaditeľom.

V novom režime OP+ (ľudia s tromi dávkami vakcíny, prekonavší s dvomi dávkami vakcíny alebo dvakrát zaočkovaní s testom) môžu hotely fungovať pre všetkých, ktorí do tejto kategórie spadajú. Úrad však upozorňuje na potrebu zvýšenej frekvencie upratovania a dezinfekcie.

Lanovky a vleky budú môcť fungovať v režime OTP a za dodržania protipandemických opatrení.

Čo sa týka reštaurácií, pri konzumácii na mieste platí režim OP s obmedzenými otváracími hodinami od 5.00 do 22.00 h. Konzumácia je povolená výlučne posediačky, pri jednom stole môžu byť najviac štyri osoby alebo členovia jednej domácnosti a odstup od stolov musí byť dva metre od seba.