Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Pre ozbrojené zrážy zastavil činnosť ropný prístav as-Sidr

ropný prístav as-Sidr Foto: marnews.net

Východolíbyjské milície, ktoré majú pod kontrolou as-Sidr, sa v sobotu zrazili s polovojenskými oddielmi zo západolíbyjského mesta Misuráta.

Tripolis 14. decembra (TASR) - Stredomorský prístav v meste as-Sidr na východe Líbye, slúžiaci na export ropy, prerušil kvôli neďalekým ozbrojeným zrážkam svoju činnosť, informovali dnes podľa agentúry AP oficiálne zdroje z líbyjského ropného priemyslu.

Prístav v Ras Lánúfe, východne od as-Sidru, je však v prevádzke stále, spresnil zdroj s tým, že prácu zastavila len tripoliská ropná spoločnosť Waha Oil Company (Širkat al-Wáha lil-Nift), prevádzkujúca prístav as-Sidr.

Východolíbyjské milície, ktoré majú pod kontrolou as-Sidr, sa v sobotu zrazili s polovojenskými oddielmi zo západolíbyjského mesta Misuráta. Išlo o vôbec prvú konfrontáciou súperiacich líbyjských skupín, ktorá sa odohrala blízko niektorého z dôležitých ropných terminálov.

Tieto najnovšie boje odzrkadľujú chaotické pomery, v ktorých sa nachádza súčasná Líbya, kde bojujú o moc a legitimitu dve vlády, dva parlamenty a dokonca aj dvaja náčelníci generálneho štábu.

Metropolu Tripolis obsadila totiž v auguste aliancia Úsvit Líbye, zastrešujúca islamistické milície, vymenovala si svoj kabinet a donútila medzinárodne uznanú vládu premiéra Abdalláha Sáního uchýliť sa na východ krajiny - do mesta Tobruk.