Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Pre potvrdenie na získanie 2 % daní stačí navštíviť notára

Na archívnej snímke budova, v ktorej sídli Sociálna poisťovňa (ústredie) na Ulici 29. augusta v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ak by notársky úrad nevedel v danom portáli získať údaje, Sociálna poisťovňa potvrdenie na požiadanie vydá.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Neziskové organizácie, občianske združenia a ďalšie oprávnené mimovládne subjekty, ktoré potrebujú potvrdenie na zapísanie do zoznamu prijímateľov 2 % daní z príjmu, už nemusia navštevovať Sociálnu poisťovňu (SP). Údaje sú sprístupnené na portáli oversi.gov.sk, a tak ich získa aj notár, ktorý organizáciu alebo združenie priamo registruje. Informoval o tom vo štvrtok hovorca SP Martin Kontúr.

Dodal, že ak by notársky úrad nevedel v danom portáli získať údaje, Sociálna poisťovňa potvrdenie na požiadanie vydá. Možno oň požiadať jej príslušnú pobočku v mieste pôsobenia mimovládnej organizácie, najlepšie e-mailom.

Potvrdenie poisťovňa doručí do elektronickej schránky žiadateľa. Ak by ju adresát nemal aktivovanú, doručí ho poštou, uviedla SP.

Toto potvrdenie slúži ako podklad, že mimovládna organizácia nemá evidované nedoplatky v sociálnom poistení. "Nemá byť staršie ako 30 dní," upozornil hovorca. Klientom, ktorí sa v tejto veci chcú obrátiť na Sociálnu poisťovňu, odporúča, aby si žiadosť o potvrdenie nenechávali na koniec roka, respektíve na poslednú chvíľu.