Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Pre prepustených zamestnancov v SPP platí štedrá kolektívna zmluva

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Štedrá kolektívna zmluva zaručuje zamestnancom, ktorí budú prepustení, adekvátne odstupné a rôzne druhy pomoci pri hľadaní nového zamestnania.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Spoločnosť SPP - distribúcia, a.s., (SPP-D) bude v roku 2012 pokračovať v zlepšovaní svojej výkonnosti a prevádzkovej efektivity zvyšovaním kvality služieb pre zákazníkov a znižovaním svojich prevádzkových nákladov predovšetkým optimalizáciou počtu zamestnancov.

Uviedla to Ivana Zelizňáková, manažérka pre komunikáciu spoločnosti SPP-distribúcia v reakcii na stredajšie (25.4.) vyhlásenie štrajkovej pohotovosti Plynárenským odborovým zväzom (POZ).

"Všetky tieto zmeny už boli prerokované so zástupcami Plynárenského odborového zväzu, v súlade s pravidlami slovenskej legislatívy. Pre celú hlavnú skupinu SPP, teda aj SPP - distribúcia, je platná aj štedrá kolektívna zmluva, ktorá zamestnancom, ktorí budú prepustení, zaručuje adekvátne odstupné a rôzne druhy pomoci pri hľadaní nového zamestnania. Pokiaľ ide o doterajšiu optimalizáciu v SPP - distribúcia, takmer všetci zamestnanci, ktorí spoločnosť opustili, využili štedré ustanovenia kolektívnej zmluvy a odišli zo spoločnosti dohodou," dodala Zelizňáková.

Odborový zväz plynárov vyhlásil od 25. apríla štrajkovú pohotovosť. "Po minuloročnom prepustení skoro 400 zamestnancov Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) chce spoločnosť SPP-distribúcia, a.s., prepustiť ďalších 100 zamestnancov," oznámil predseda POZ Peter Kováč.

"Bude to v júli tohto roku 10 rokov, čo do SPP nastúpili zahraniční akcionári. Počas tej doby v zásade nepoužili ani jednu korunu zo zisku na rozvoj firmy. Za ten čas prepustili približne polovicu zamestnancov SPP a pokračujú v tomto trende stále ďalej. Idú systémom extenzívneho rozvoja - znižovať náklady, znižovať náklady, znižovať náklady. Bolo zverejnené, že chcú svoj podiel predať, lebo už nie je na čom šetriť," spresnil.

"V SPP-distribúcia, a.s, je problém v tom, že minulý rok sme prepustili približne 100 zamestnancov. Teraz chcú znovu prepúšťať. Najhoršie na tom je však to, že prepúšťajú sa ľudia z dvoch kategórií - jednou kategóriou sú zamestnanci, ktorí sa starajú o plynovody. Druhou kategóriou sú ľudia poskytujúci služby našim zákazníkom - to sú ľudia, ktorí sa vyjadrujú napríklad k projektom, robia projekty, zabezpečujú kapacitné prepočty sietí a podobne. Sú to teda ľudia, ktorých odchodom sa zníži komfort našich zákazníkov a súčasne s nimi odíde obrovské plynárenské know-how," dodal predseda POZ.