Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Pre štrajky vo Francúzsku zostávajú na lodiach rekordné objemy ropy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Situácia vo Francúzsku ovplyvňuje tiež trh s ropu, keďže dodávatelia sú nútení hľadať kupcov inde.

Paríž 28. marca (TASR) - Mohutné štrajky proti dôchodkovej reforme vo Francúzsku spôsobili, že rekordné množstvo ropy a kondenzátu zostáva stále v tankeroch na mori, zatiaľ čo zásoby ropy v krajine klesajú. Upozornili na to v utorok analytici. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Podľa analytika spoločnosti Kpler Johannesa Rauballa sa vo francúzskych vodách uplynulý týždeň nachádzalo približne 17 lodí prepravujúcich ropu, ropné alebo chemické produkty.

"Sedem z týchto nákladných lodí prepravuje približne 7 miliónov barelov (1 barel = 159 litrov) ropy a kondenzátu, čo predstavuje najvyššiu úroveň v histórii a dvojnásobok toho, čo sme pozorovali na vrchole protestov v októbri minulého roka," povedal Rauball.

Protestné akcie v uplynulých troch týždňoch zasiahli každú francúzsku rafinériu. Od štrajkov v októbri 2022 sa líšia v tom, že sú koordinované na národnej úrovni a ovplyvňujú aj prístavy a sklady, povedal Koen Wessels, analytik spoločnosti Energy Aspects.

Podľa poradenskej spoločnosti OilX klesli zásoby ropy vo Francúzsku v marci na 40,3 milióna barelov, čo je ich najnižšia úroveň od začiatku záznamov OilX v januári 2010. Aj spotreba francúzskych rafinérií klesla na 764.000 barelov denne, čo je najmenej od októbra.

Situácia vo Francúzsku ovplyvňuje tiež trh s ropu, keďže dodávatelia sú nútení hľadať kupcov inde.