Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Pre Volvo vo Valalikoch pozemky aj vyvlastňujú

Na snímke v popredí prvý zľava zástupca spoločnosti Volvo Cars Slovakia Björn Helldén si prezerá lokalitu, na ktorej vybudujú závod Volvo pri príležitosti oznámenia príchodu investora – spoločnosti Volvo vo Valalikoch v okrese Košice-okolie 6. júla 2022. Foto: TASR - František Iván

S ponúkanou cenou za pozemky s ornou pôdou nesúhlasili z celkového počtu zhruba 1100 vlastníkov len 15.

Valaliky 14. októbra (TASR) – Pre strategické územie Valaliky pri Košiciach, v ktorom má automobilka Volvo vyrábať elektromobily, pokračuje výkup pozemkov a prebieha aj vyvlastňovacie konanie. S ponúkanou cenou za pozemky s ornou pôdou nesúhlasili z celkového počtu zhruba 1100 vlastníkov len 15. TASR o tom informovala spoločnosť Valaliky Industrial Park, s. r. o., ktorá má prípravu strategického územia na starosti.

"Vykúpených doposiaľ bolo 3.056.000 štvorcových metrov (m2). Nadobudnutie pozemkov podľa investičnej zmluvy by malo byť ukončené v prvej polovici roku 2023," potvrdila štátna firma.

Prvé zmluvy o výkupe pozemkov s ornou pôdou za cenu 14,13 eura za m2 zverejnili v centrálnom registri zmlúv v marci. Spoločnosť vopred informovala, že každý majiteľ dostane ponúknutú cenu určenú znaleckým posudkom buď rýchlo po uzatvorení zmluvy, alebo až o rok po vyvlastnení, ak nebude na ponuku reagovať alebo ju odmietne.

"Viac ako 80 percent zmlúv o výkupe pozemkov s ornou pôdou sme uzavreli s vlastníkmi dobrovoľne a rýchlo. Zmluvy, ktoré uzavreté zatiaľ nie sú, sa väčšinou týkajú pozemkov viazaných exekúciami či záložnými právami. V nevyhnutných prípadoch sme začali s vyvlastňovaním," potvrdil Valaliky Industrial Park.

Vyvlastňovaná plocha zahŕňa 669.000 m2 za cenu 9.725.000 eur. "Z celého množstva asi 1100 vlastníkov, s ktorými sme uzavreli zmluvy, odmietli z dôvodu nesúhlasu s cenou len 15, pričom piati sú z jednej rodiny. Ostatné vyvlastňovacie konania sa týkajú zomrelých," dodala spoločnosť. Proces vyvlastňovania bude ukončený právoplatným rozhodnutím okresného úradu Košice-okolie.

Na majetkovoprávne vysporiadanie územia vrátane podporných služieb a správnych poplatkov a tiež na projekčno-inžinierske činnosti dostala štátna spoločnosť v lete od vlády viac ako 85 miliónov eur. Aktuálne sa pripravujú aj aktivity súvisiace s následnými úpravami pozemkov pre investora.

Štátny priemyselný park ponúkne 381 hektárov rovinatých pozemkov vhodných na zakladanie priemyselných budov a plne vybavených inžinierskymi sieťami a infraštruktúrou. Areál bude možné rozšíriť o ďalších 177 hektárov.