Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Pre vysoké ceny elektriny zníži Slovalco výrobu na 60 %

Na archívnej snímke spoločnosť Slovalco, a.s. v Žiari nad Hronom. Foto: TASR Branislav Račko

Náklady na energie patria pri energeticky náročných sektoroch k najvyšším a viaceré priemyselné podniky už požiadali Európsku úniu o pomoc.

Oslo 30. decembra (TASR) - Slovenská hlinikáreň Slovalco zredukuje produkciu na približne 60 % kapacity. Uviedla to vo štvrtok nórska spoločnosť Norsk Hydro, ktorá je jej väčšinovým vlastníkom. Ako dôvod uviedla súčasné vysoké náklady na elektrickú energiu, pričom táto situácia sa v dohľadnom čase podľa všetkého nezmení.

Firma Slovalco, v ktorej Norsk Hydro kontroluje 55,3-percentný podiel (zvyšných 44,7 % vlastní Penta Investments Group), je momentálne v závere realizácie dávnejšieho rozhodnutia znížiť produkciu na 80 %. Tento proces by sa mal ukončiť tento rok a od konca januára budúceho roka by Slovalco mala začať s ďalšou redukciou výroby, uvádza sa v tlačovej správe Norsk Hydro. Ďalšie zníženie produkcie na 60 % predstavuje dodatočnú ročnú redukciu výroby hliníka o 35.000 ton.

Náklady na energie patria pri energeticky náročných sektoroch k najvyšším a viaceré priemyselné podniky už požiadali Európsku úniu o pomoc, uviedla agentúra Reuters. Podniky varovali, že rekordné ceny energií znižujú ich konkurencieschopnosť a mohli by ich donútiť presunúť produkciu inde.