Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Prebytok bežného účtu eurozóny vzrástol v marci na 2-ročné maximum

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Prispel k tomu najmä obchod s tovarom, kde sa prebytok zvýšil až o 13 miliárd eur.

Frankfurt nad Mohanom 23. mája (TASR) - Prebytok bežného účtu platobnej bilancie eurozóny vzrástol v marci na takmer dvojročné maximum. Prispel k tomu najmä obchod s tovarom, kde sa prebytok zvýšil až o 13 miliárd eur, uviedla v utorok Európska centrálna banka (ECB). TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews.

Prebytok bežného účtu platobnej bilancie menového bloku dosiahol v marci 31 miliárd eur. Oproti februáru to znamená zvýšenie o 7 miliárd eur a najvyššiu hodnotu od apríla 2021.

Veľkou mierou výsledky ovplyvnil obchod s tovarom. Ten zaznamenal v marci prebytok 41 miliárd eur, zatiaľ čo v predchádzajúcom mesiaci dosiahol 28 miliárd eur. Výsledky v obchode s tovarom tak vykompenzovali pokles prebytku v bilancii služieb. Ten dosiahol v marci 5 miliárd eur, zatiaľ čo vo februári predstavoval 13 miliárd eur.

V prípade účtu primárnych príjmov zaznamenala eurozóna schodok na úrovni 1 miliardy eur, v porovnaní s februárom sa však znížil o 4 miliardy eur. Aj účet sekundárnych príjmov vykázal deficit, ktorý zasa vzrástol z 12 miliárd vo februári na 14 miliárd eur.

Za 12 mesiacov do konca marca zaznamenala eurozóna deficit bežného účtu platobnej bilancie na úrovni 76 miliárd eur, čo predstavuje 0,6 % hrubého domáceho produktu (HDP) menového boku. V rovnakom období pred rokom evidovala eurozóna prebytok na úrovni 189 miliárd eur, alebo 1,5 % HDP.