Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Prebytok platobnej bilancie eurozóny sa v máji zvýšil

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Prebytok obchodu s tovarmi sa v máji 2023 zvýšil na 23 miliárd eur zo 17 miliárd eur v apríli. Podobne sa zvýšil aj prebytok v oblasti služieb, a to na šesť miliárd eur zo štyroch miliárd eur.

Frankfurt nad Mohanom 20. júla (TASR) - Prebytok bežného účtu platobnej bilancie eurozóny v máji vzrástol. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré zverejnila vo štvrtok Európska centrálna banka (ECB). Prebytok sa zvýšil približne na deväť miliárd eur zo štyroch miliárd eur v predchádzajúcom mesiaci. V máji 2022 zaznamenala eurozóna deficit bežného účtu vo výške 14 miliárd eur.

Prebytok obchodu s tovarmi sa v máji 2023 zvýšil na 23 miliárd eur zo 17 miliárd eur v apríli. Podobne sa zvýšil aj prebytok v oblasti služieb, a to na šesť miliárd eur zo štyroch miliárd eur. V oblasti primárnych príjmov vykázala eurozóna deficit osem miliárd eur po aprílovom schodku tri miliardy eur. Schodok v oblasti sekundárnych príjmov sa znížil zo 14 miliárd eur na 12 miliárd eur.

Bežný účet platobnej bilancie eurozóny je najkomplexnejším ukazovateľom jej obchodnej aktivity, pretože pokrýva nielen obchod s tovarom a službami, ale aj investičné toky medzi menovou úniou a inými krajinami.