Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Pred 45 rokmi začali v Trstenej vyrábať lesné kolesové traktory

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Skratku LKT - lesný kolesový traktor, použili po prvýkrát v histórii 6. januára 1971.

Trstená 21. januára (TASR) - Presne pred 45 rokmi spustili v Trstenej sériovú výrobu prvého lesného kolesového traktora na území bývalého Československa. Zároveň bol prvým traktorom svojho typu aj v celej strednej a východnej Európe. TASR o tom informovala Marta Fukasová, referentka propagácie spoločnosti LKT.

Skratku LKT - lesný kolesový traktor, použili po prvýkrát v histórii 6. januára 1971, keď z dielne výrobného závodu Turčianskych strojární v Trstenej vyšlo prvých päť kusov lesného kolesového traktora LKT 75. Neskôr sa stal základom aj pre ďalšie modely lesných kolesových traktorov.

Do dnešného dňa vyrobili v Trstenej takmer 17.000 lesných traktorov s označením LKT. K najúspešnejším typom traktorov radia LKT 80, LKT 81, LKT 81 Turbo, ktorých produkcia sa počítala v tisícoch kusov. Závod LKT, s.r.o., v Trstenej pokračuje vo výrobe lesných traktorov rovnomennej značky aj naďalej. Zákazníkov nachádzajú nielen na domácom trhu, ale aj v Čechách, Poľsku, Nemecku, Švajčiarsku, Francúzsku, Rusku, či v krajinách bývalej Juhoslávie a Sovietskeho zväzu.