Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Pred dovolenkou je potrebné okrem vozidla pripraviť na cestu i posádku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dôležité je nezabudnúť ani na cestovné poistenie, ktoré môže pomôcť vyriešiť finančné následky zdravotných problémov, straty batožiny či škôd spôsobených cudzím osobám.

Bratislava 14. júla (TASR) - Pri plánovaní dovolenky je potrebné na cestu správne pripraviť auto aj posádku. "Pred cestou si skontrolujte aj všetky potrebné doklady, vrátane dokumentácie k vozidlu," podotýka Pavol Michalec, odborný garant pre neživotné poistenie spoločnosti Universal maklérsky dom. Skontrolovať treba najmä platnosť zelenej karty a pasov, asistenčnú kartu, ako aj potrebné kontakty.

Dôležité je nezabudnúť ani na cestovné poistenie, ktoré môže pomôcť vyriešiť finančné následky zdravotných problémov, straty batožiny či škôd spôsobených cudzím osobám. Ak cestuje aj domáci miláčik, potrebný je zvierací pas, označenie ako tetovanie alebo mikročip, tiež doklady o očkovaní. "Rovnako si treba už pred cestou pozrieť prípadné odlišnosti v dopravných predpisoch jednotlivých štátov, cez ktoré pôjdete. Tiež povinnú aj doplnkovú výbavu," vymenoval Michalec.

Dovolenková sezóna býva spojená aj s kolónami na cestách, pripomína. Môže sa tak stať, že po dlhšej dobe v kolóne sa pohonné látky spotrebujú. "Odporúča sa preto jazdiť tak, že vždy máme naplnenú aspoň polovicu nádrže," upozorňuje odborník.

Aj bez klimatizácie by v horúčavách mohlo byť státie v kolóne nepríjemné, myslieť preto treba aj na doplnenie kvapaliny do klimatizácie. Pre prípady dlhého státia je dobré mať pri sebe aj nabíjačku na mobil a ostatné elektronické zariadenia. Tiež dostatočnú zásobu pitnej vody a jedla pre celú posádku. Odporúčané sú minerálne vody, ktoré telu dodajú aj ďalšie dôležité živiny. Dostatok jedla, najlepšie v cestovnej chladničke, môže posádku zachrániť pred zbytočnou nervozitou, radí Michalec.

Plánovanie trasy ušetrí nielen čas a kilometre, ale pri súčasných cenách pohonných látok môže zabezpečiť aj energeticky efektívnu jazdu. Pomôcť môže aj navigácia, ktorá dokáže v reálnom čase naviesť na trasu bez dopravných zápch, radí odborník. Mimo nich sa dá jazdiť plynule a s plynom pracovať úspornejšie.