Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Predaj 12.342 vagónov štátnej ZSSK Cargo sa blíži k záveru

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

"Teraz bude nasledovať proces samotného odovzdávania vagónov," opísal Počiatek na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Bratislava 18. mája (TASR) – Predaj 12.342 vagónov štátnej Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia (ZSSK Cargo) sa blíži k záveru. Minulý týždeň podľa ministra dopravy Jána Počiatka (Smer-SD) schválil Protimonopolný úrad (SR) posledné dokumenty nevyhnutné na ukončenie celej transakcie.

"Teraz bude nasledovať proces samotného odovzdávania vagónov," opísal Počiatek na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave. ZSSK Cargo si bude po predaji vagóny spätne prenajímať, a to 8216 kusov. Za predaj by mala firma získať 216,6 milióna eur a peniaze chce použiť na oddlženie spoločnosti.

Pôvodne mala pritom spoločnosť podľa ministra dlh 450 miliónov eur, dnes je to 320 miliónov eur. "Po ukončení tejto transakcie by sme sa mali dostať na 150 miliónov eur a v pláne sú ešte ďalšie kroky, ktoré by mali smerovať až k výhľadovému zníženiu zadlženia na 130 miliónov eur," opísal šéf rezortu dopravy.



To už bude podľa Počiatka zo ZSSK Cargo úplne iná spoločnosť, ekonomicky oveľa silnejšia a pripravená dlhodobo fungovať. Zároveň by mala prinášať aj pozitívne hospodárske výsledky, a tým pádom príjmy pre štát.

Nákladné vagóny vyčlenilo Cargo do svojej dcérskej firmy Cargo Wagon. V nej po medzinárodnej súťaži získala 66-% podiel švajčiarska spoločnosť Ahaus-Alstätter Eisenbahn Cargo (AAE). Firma prešla fúziou so spoločnosťou VTG. Podľa medializovanej informácie do transakcie so Slovenskou ZSSK Cargo vstúpil aj maltský fond Solveq Funds.

Šéf spoločnosti VTG Heiko Fischer však uviedol, že je zvyčajné mať v podniku spoluinvestorov a že spoločnosť dodržala všetky európske predpisy. Kto presne za týmto fondom stojí, jasné nie je. Projektový manažér spoločnosti Solveq Funds Shatilal Thacker Amit uviedol, že nepozná akcionársku štruktúru a fond spravuje jeho správca.