Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Predaj 49-percentného podielu SSE maďarskej firme je pozastavený

Ilustračné foto. Foto: deutschebank.ge

Richard Sulík však majiteľom EPH odkázal, že s predajom distribučnej spoločnosti maďarskej, ale ani inej štátnej firme nebude súhlasiť, pretože by takýto predaj išiel proti zmyslu privatizácie.

Bratislava 12. januára (TASR) – Záujem maďarskej štátnej energetickej firmy MVM o odkúpenie 49-percentného balíka akcií SSE ochabol a predaj je momentálne pozastavený. Informáciu v stredu priniesol denník Hospodárske noviny (HN). Minoritný balík akcií, ale s manažérskou kontrolou, v súčasnosti vlastní Energetický a průmyslový holding (EPH), za ktorým stoja český miliardár Daniel Křetínský a jeho slovenský partner Patrik Tkáč. Zvyšné akcie vlastní Slovenská republika.

"Zjavne už nemajú taký eminentný záujem a je dosť možné, že z predaja napokon nič nebude," povedal pre HN nemenovaný manažér pod podmienkou zachovania anonymity. Informácie o možnom predaji podielu v SSE zverejnili ako prvé HN koncom októbra minulého roka. Záujem o kúpu mali vtedy okrem MVM aj nemecký E.ON a český ČEZ. V obchode približne za miliardu eur dal finančne najvyššiu ponuku práve MVM.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) však majiteľom EPH odkázal, že s predajom distribučnej spoločnosti maďarskej, ale ani inej štátnej firme nebude súhlasiť, pretože by takýto predaj išiel proti zmyslu privatizácie. Súčasťou skupiny SSE je aj majetok, ktorý patrí ku kritickej infraštruktúre. Práve pre podobné prípady v roku 2020 zmenili zákon tak, aby boli pri prípadnom predaji kritickej infraštruktúry dostatočne ochránené záujmy Slovenska. Žiadosti o prevod kritickej infraštruktúry sa predkladajú vláde.

Podľa Sulíka však o vrátení distribučnej spoločnosti do rúk Slovenska neuvažuje ani ministerstvo hospodárstva. Cena približne miliarda eur je totiž podľa ministra privysoká a návratnosť takejto investície príliš dlhá.