Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Predaj aktív pomohol ropnému koncernu Chevron k výraznému rastu zisku

Chevron Foto: TASR/AP

Spoločnosť koncom tohto týždňa informovala, že za 1. štvrťrok zaznamenala čistý zisk 3,60 miliardy USD (3,31 miliardy eur).

Houston 2. mája (TASR) - Americký ropný koncern Chevron oznámil za 1. kvartál rast zisku o viac než tretinu, napriek prepadu cien ropy. Vysoký rast zisku však ovplyvnili jednorazové položky, najmä predaj aktív takmer za 2 miliardy USD.

Spoločnosť koncom tohto týždňa informovala, že za 1. štvrťrok zaznamenala čistý zisk 3,60 miliardy USD (3,31 miliardy eur). Medziročne to predstavuje rast o 35,8 %. Veľkou mierou sa pod to podpísal predaj aktív v Azerbajdžane a na Filipínach v hodnote približne 1,6 miliardy USD.

Pandémia nového koronavírusu však ovplyvňuje aj druhého najväčšieho producenta ropy v USA a spoločnosť uviedla, že v dôsledku klesajúceho dopytu po rope a plyne zredukuje svoj tohtoročný plán kapitálových výdavkov o ďalšie 2 miliardy USD. Ešte pred prepadom cien ropy plánoval Chevron tohtoročné kapitálové výdavky na úrovni 20 miliárd USD, v marci ich však skresal na 16 miliárd USD. Teraz oznámil, že ich znižuje o ďalšie 2 miliardy na 14 miliárd USD.