Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Predaj áut firmy Volvo Cars klesol v septembri takmer o tretinu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Spoločnosť, ktorej materskou firmou je čínska firma Geely Holding, uviedla, že v septembri predala 47.223 áut.

Štokholm 4. októbra (TASR) - Švédska automobilka Volvo Cars zaznamenala v septembri pokles predaja o viac než 30 %. Dôvodom je pretrvávajúci problém s dodávkami komponentov vo svete, ktorý ovplyvňuje objem produkcie. Septembrové údaje poukazujú na prudké zrýchlenie poklesu predaja áut, keď v auguste predaj vozidiel Volvo Cars klesol o necelých 11 %.

Spoločnosť, ktorej materskou firmou je čínska firma Geely Holding, uviedla, že v septembri predala 47.223 áut. V porovnaní so septembrom minulého roka to predstavuje pokles o 30,2 %. Najväčší pokles predaja zaznamenala švédska firma v Európe, kde predaj jej áut klesol o 41,5 %. Menej áut predala spoločnosť aj v USA, pokles bol však miernejší a dosiahol 9 %.

Firma Volvo Cars už v septembri upozornila na potenciálny pokles predaja za celý 2. polrok, čo sa odrazí na vývoji tržieb a zisku. Celosvetový problém s dodávkou komponentov, najmä čipov, spôsobuje výpadky v produkcii, napriek súčasnému vysokému dopytu. Ten odštartovalo zotavovanie ekonomiky po najhoršom období pandémie nového koronavírusu v roku 2020.