Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Predaj áut Fordu v USA klesol, slabší bol najmä predaj pickupov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Naopak, pokračoval vysoký dopyt po SUV.

Detroit 3. novembra (TASR) - Americká automobilka Ford oznámila za minulý mesiac pokles predaja svojich vozidiel v USA, čo ovplyvnil najmä predaj veľkých pickupov a čiastočne osobných áut. Predaj športovo-úžitkových vozidiel (SUV) sa síce zvýšil o viac než desatinu, pokles predaja veľkých pickupov však nevykompenzoval.

Spoločnosť v stredu informovala, že v októbri predala v USA 175.918 vozidiel. V porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka to znamená pokles o 4 %.

Pod pokles sa podpísal najmä slabší predaj veľkých pickupov. V tejto kategórii predaj klesol o 7 %. Výrazný pokles zaznamenal predaj osobných áut. Klesol o 74,3 % na 3142.

Naopak, pokračoval vysoký dopyt po SUV. Týchto vozidiel predal Ford v októbri na trhu USA vyše 78.300, čo predstavuje rast o 12,8 %.

Ford zároveň oznámil, že pretrváva vysoký dopyt po elektrických vozidlách. Ich predaj sa v porovnaní s októbrom minulého roka takmer strojnásobil a dosiahol nový mesačný rekord. V októbri predal Ford 14.062 elektrických vozidiel. Medziročne to predstavuje rast o 195 %.