Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Predaj áut švédskej automobilky Volvo Cars klesol v auguste o vyše 10%

Na snímke stánok automobilky Volvo. Foto: TASR/Henrich Mišovič

V auguste výsledky čiastočne zachraňoval americký trh, na ktorom firma Volvo Cars predala 10.686 vozidiel, o 3 % viac než pred rokom.

Štokholm 3. septembra (TASR) - Švédska automobilka Volvo Cars predala minulý mesiac menej než 45.800 vozidiel, čo v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka predstavuje pokles o viac než desatinu. Automobilka zároveň nevylučuje, že pokles predaja zaznamená aj za celý 2. polrok tohto roka. Dôvodom je zníženie produkcie v dôsledku nedostatku komponentov.

Švédska firma, ktorú vlastní čínska spoločnosť Geely Holding, v piatok uviedla, že v auguste predala vo svete 45.786 vozidiel. V porovnaní s augustom minulého roka to predstavuje pokles o 10,6 % napriek rastúcemu dopytu. Zároveň upozornila na potenciálny pokles predaja za celý 2. polrok, čo sa odrazí na vývoji tržieb a zisku.

V auguste výsledky čiastočne zachraňoval americký trh, na ktorom firma Volvo Cars predala 10.686 vozidiel, o 3 % viac než pred rokom. V Číne však predaj klesol o vyše 17 % na 13.112 vozidiel a najvýraznejší pokles zaznamenala firma v Európe. Na tomto trhu sa predaj minulý mesiac medziročne znížil o 25,4 %.

Vďaka vývoju v prvých šiestich mesiacoch roka však spoločnosť ponechala vyhliadky predaja za celý rok 2021 nezmenené. Za prvých osem mesiacov predala automobilka 483.426 vozidiel, čo je o 26,1 % viac než v rovnakom období minulého roka.