Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Predaj áut v Británii klesol v júli takmer o desatinu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Združenie zároveň zhoršilo odhad vývoja predaja áut na celý rok 2022.

Londýn 5. augusta (TASR) - Predaj áut v Británii pokračoval minulý mesiac v poklese, tempo poklesu však bolo v tomto roku najslabšie. Uviedlo to koncom týždňa britské Združenie výrobcov a predajcov áut (SMMT). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

V Británii sa podľa SMMT predalo v júli 112.162 nových áut. V porovnaní s júlom minulého roka to znamená pokles o 9 %. Trh s autami naďalej ovplyvňujú problémy v dodávateľskom reťazci, najmä nedostatok čipov. K týmto komplikáciám sa navyše pridal lockdown v Číne po objavení sa nových prípadov koronavírusu. Júlový výsledok predstavuje pokles predaja áut piaty mesiac po sebe, na druhej strane, rozsah poklesu bol v tomto roku najmiernejší.

Združenie zároveň zhoršilo odhad vývoja predaja áut na celý rok 2022. Pôvodne počítalo s celoročným predajom na úrovni 1,72 milióna, teraz očakáva, že v tomto roku sa v Británii predá zhruba 1,6 milióna nových áut.

SMMT zhoršilo prognózu aj v súvislosti s predajom áut na rok 2023. Oproti odhadu na tento rok je však stále lepšia, keďže SMMT počíta v roku 2023 s predajom 1,89 milióna áut.