Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Predaj áut v Británii sa v júni vrátil k poklesu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V júni sa predalo v Británii zhruba 235.000 áut, čo v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka predstavuje pokles o 3,5 %.

Londýn 5. júla (TASR) - Predaj áut v Británii klesol minulý mesiac o vyše 3 %, čo sa odrazilo na vývoji trhu za celý 1. polrok. Za toto obdobie sa predaj áut na britskom trhu znížil medziročne o viac než 6 %.

Ako uviedlo britské Združenie výrobcov a predajcov automobilov (SMMT), v júni sa predalo v Británii zhruba 235.000 áut, čo v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka predstavuje pokles o 3,5 %. Obdobie zotavovania trhu tak trvalo dva mesiace, keď predaj vzrástol len v apríli a máji.

Za celý 1. polrok sa v Británii predalo okolo 1,3 milióna automobilov. Medziročne to predstavuje pokles o 6,3 %.

Za júnovým poklesom sú najmä autá s naftovým motorom. Dopyt po nich klesol už 15. mesiac po sebe, pričom v júni sa ich predaj znížil medziročne o 28,2 %. Naopak, predaj áut s benzínovým motorom vzrástol o 12,3 %, čo celkový pokles za mesiac jún zmiernilo.

Výrazne sa zvýšil aj dopyt po autách na alternatívny pohon, ako sú elektrické a hybridné vozidlá. Predaj týchto áut sa zvýšil o 45 % a ich podiel na trhu tak vzrástol na 6,6 %.